Stručnjaci se slažu da obnova katedrale Notre Dame može trajati do dva desetljeća

Srijeda, 17.04.2019. | Vijesti
Iako je prema izvješćima totalna katastrofa za dlaku izbjegnuta, a struktura katedrale dobrim dijelom sačuvana, proces obnove potrajat će duže od nekih optimističnih najava političara, a predstoje dosta zahtjevni i naporni radovi.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će obnoviti katedralu Notre-Dame do Olimpijade u Parizu 2024. godine, ali stručnjaci upozoravaju kako će obnova vjerojatno trajati najmanje 10 godina piše Dezeen.

U televizijskoj izjavi sinoć francuski predsjednik Macron ponovio je svoje obećanje da će što prije popraviti povijesnu katedralu, koja je pretrpjela velike štete u požaru u ponedjeljak. Rekao je da bi ju se moglo obnoviti u još ljepšem obliku za samo pet godina.

Međutim, s obzirom na veličinu štete koja se još uvijek procjenjuje stručnjaci smatraju da će proces vjerojatno trajati mnogo dulje.

"To su pothvati koji mogu potrajati desetljeće il dva, ali ova obnova može i nadživjeti većinu nas. I mislim da moramo biti spremni na to", rekao je Thomas Leslie, profesor arhitekture na Državnom sveučilištu Iowa.

"Naši su životi vrlo kratki u usporedbi sa životom katedrale", dodao je. - Mnogi od nas možda su posljednji put vidjeli Notre-Dame u obliku kakav je bio prije katastrofe.

"Ne bi bilo iznenađenje da za obnovu bude trebalo desetljeće"Preko 800 milijuna eura donacija do sada je prikupljeno za popravak UNESCO-vog spomenika, koji je bio u plamenu devet sati prije nego su vatrogasci uspjeli vatru staviti pod kontrolu. Neki od većih donatora su Apple, L-Oreal i LVMH.

Drvo i olovni krov su u velikoj mjeri uništeni, 90-metarski zvonik srušen, a unutrašnjost je pretrpjela znatna oštećenja. Međutim, glavna struktura je preživjela požar uglavnom netaknuta.

Prema izvješćima totalna katastrofa je za dlaku izbjegnuta. Francuske vlasti izjavile se da je katedrala bila na samo 15 minuta od potpunog uništenja.

Vrijeme potrebno za popravak Notre-Dame ovisit će o stanju kamenih svodova nakon požara.

Iako je kamen uglavnom otporan na vatru, pri vrlo visokim temperaturama on mijenja strukturu i može postat porozan i krhak. Inženjeri će morati procijeniti stanje kamena i saznati jesu li se neki od zidova statički promijenili. Možda će trebati ugraditi privremene potpornje za podupiranje strukture.Gradnja slavne katedrale započela je 1163. godine, a generacije graditelja su radile su na njoj sve do njena dovršenja 1345. godine. Tijekom idućih stoljeća katedrala je prošla kroz nekoliko restauracija, uključujući značajne promjene koje je u 19. stoljeću napravio arhitekt Eugène Viollet-le-Duc.

Iako su posljedice požara katastrofalne stručnjaci se slažu da će se veći dio strukture moći spasiti. To je u velikoj mjeri zahvaljujući dizajnu svodova kamene katedrale.

Svodni strop katedrale, načinjen od vapnenačkih rebara isprepletenih s lakšim kamenom između njih, djeluje kao dvostruka protupožarna barijera. Ako bi požar izbio u glavnom tijelu crkve, bilo bi mu teže doseći drveni strop iznad i obrnuto.

U ovom slučaju požar je izbio na krovu koji je bio napravljen od guste drvene rešetke koja uključuje i neke ogromne hrastove grede iz 12. stoljeća, ali nije se proširio na zvonike.

"Jedan od zadataka svoda je da bude zaštita od vatre. Iako su sve te goruće drvene građe padale na svod on je većinom izdržao", objasnio je John McNeill, profesor povijesti srednjovjekovne arhitekture na Sveučilištu Oxford i počasni tajnik Britanskog Arheološkog Društva.

"Da nije, to bi bila potpuna katastrofa", nastavio je.

"Da se svod srušio i pao stotinjak metara niže raznijeli bi se svi prozori, sve goruće drvene grede bi se srušile i kisik bi bio usisan, a mi bismo tek tad imali pravu katastrofu."

Od plamena su također spašeni čuveni vitražni prozori u boji na katedrali."To je pravi dokaz kako su robustni i kako su kvalitetno izgrađeni ovakvi sakralni objekti bili izvorno tako da možete imati ogroman požar na krovu, a da je zapravo tako malo štete u strukturi i u unutrašnjosti objekta", rekao je Leslie.

"Naravno da će biti potrebno mnogo napora da se počisti i popravi šteta od vode i da se ponovno sagrade pali svodovi", dodao je.

Katedrala Notre-Dame trebat će biti pokrivena tijekom restauratorskih radova kako bi se zaštitila od atmosferskih prilika.


IZVOR: Dezeen, author: India Block
POSJETA: 781

Povezane vijesti