TOČKA NA A

Srijeda, 24.04.2019. | Vijesti
Premijera serijala Hrvatske radio televizije o suvremenoj hrvatskoj arhitekturi

Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti ima veliku čast pozvati Vas na premijeru dokumentarnog ciklusa o suvremenoj hrvatskoj arhitekturi “Točka na A”, u dvorani Gorgona zagrebačkog MSU-a, u ponedjeljak 6. svibnja, 2019. u 19 sati.

Nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata, strukovnog udruženja s tradicijom dugom 140 godina, najprestižnije su strukovno udruženje koje se dodjeljuje svake godine u pet kategorija za najuspjeliju arhitektonsku realizaciju – Nagrada Viktor Kovačić, najbolje realizacije u polju stambene arhitekture – Nagrada Drago Galić i unutrašnjeg uređenja – Nagrada Bernardo Bernardi, znanstveni rad – Nagrada Neven Šegvić te životno djelo.

Mrijestilište Cromaris u Ninu arhitekata Ive Letilović i Igora Pedišića
foto: Jasenko Rasol

S ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti prostora koji nas okružuje i u kojem živimo, te promicanju i javnoj afirmaciji misli i djela hrvatskih arhitektica i arhitekata, serijal „Točka na A“ kroz 12 epizoda predstavlja nominacije i nagrade UHA-e dodijeljene za 2014., 2015. i 2016. godinu. Svaka godina kroz četiri epizode donosi nominirane radove i laureate nagrada Viktor Kovačić, Drago Galić i Bernardo Bernardi te nagrade za životno djelo dodijeljene arhitektima Dragomiru Maji Vlahoviću, Hildegard Auf Franić i pok. Berislavu Šerbetiću. U serijalu o nominiranim i nagrađenim realizacijama govore autori, suradnici, investitori i korisnici. Arhitekti Vedran Duplančić, Sabina Sabljić i Nikola Škarić potpisuju koncepciju serijala, kao i scenarije devet epizoda o godišnjim realizacijama uz scenarističku podršku Gorana Bukovčana. Scenaristice tri epizode o životnom djelu su Ana Dana Beroš, dopredsjednica Udruženja, i Tamara Bjažić Klarin, članica Nakladničkog savjeta.

Muzej vučedolske kulture Radionice arhitekture i autorice Vanje Ilić
foto: Miljenko Bernfest

Serijal je javnim sredstvima financirala Hrvatska radio televizija, za koju ga je producirala neovisna producentska kuća Project 6 Studio iz Zagreba tijekom 2018. godine. Urednica serijala je Tanja Kanceljak. Redatelj je Željko Sarić.

Na premijeri će se prikazati epizoda o Nagradi za najbolje arhitektonsko ostvarenje Viktor Kovačić u 2015. godini u kojoj su predstavljeni Mrijestilište Cromaris u Ninu autora Ive Letilović i Igora Pedišića, Muzej vučedolske kulture Radionice arhitekture i autorice Vanje Ilić, laureata 50. zagrebačkog salona, te Tržnica i ribarnica u Vodicama autora Dinka Peračića. Premijeru će uveličati prigodni domjenak čiji je sponzor tvrtka ACO građevinski elementi d.o.o.

Tržnica i ribarnica u Vodicama autora Dinka Peračića
foto: Damir Žižić

Hrvatska radio televizija je u programskoj shemi predvidjela početak emitiranja serijala u terminu nedjeljom navečer na Prvom programu HRT-a u 20 sati, počevši od 23. lipnja 2019. godine.IZVOR: Udruženje hrvatskih arhitekata
POSJETA: 946

Povezane vijesti