Prva građevina slavnog Gaudíja postaje muzej

Utorak, 16.05.2017. | Zanimljivosti
Casa Vicens u Barceloni, prva građevina slavnog katalonskog arhitekta Gaudíja, u drugoj polovici 2017. godine trebala bi otvoriti svoja vrata posjetiteljima, i to kao novi muzej posvećen ovom arhitektu.
Gaudi

Prvi će put Casa Vicens, koja je 2005. godine proglašena svjetskom baštinom pod zaštitom UNESCO-a, biti otvorena javnosti kao javni, a ne rezidencijalni ili privatni prostor. Njezino otvaranje, koje je isprva bilo planirano za 2016. godinu, odgođeno je za rujan 2017. zbog intenzivnih i kompliciranih radova obnove koje je bilo potrebno provesti kako bi zgrada zasjala u punom sjaju.

Gaudi

Casa Vicens nalazi se u ulici Carrer de les Carolines na kućnom broju 24, a njezinu je gradnju 1883. godine naručio Manel Vicens s namjerom da mu to bude ljetna rezidencija. Gaudí je izvedbom ovog projekta stvorio jednu od prvih secesijskih građevina u današnjoj Barceloni, a sama se kuća, koja je u vrijeme gradnje zamišljena kao samostojeća građevina, isprva nalazila u obližnjem gradiću Gràcia. S razvojem grada Gràcia se iz gradića pretvorila u gusto naseljenu četvrt Barcelone prepunu kompaktnih zgrada i uskih uličica u kojoj se Casa Vicens izdvaja svojim jedinstvenim izgledom.

Gaudi

U svojem izvornom obliku kuća je imala četiri kata, a prizemlje je bilo oblikovano poput galerije. Ova se kuća smatra ključnim arhitektonskim djelom koje pomaže pri tumačenju arhitekture Gaudíja, kao i samog razvoja modernizma u Barceloni. Iako je 1925. godine arhitekt Joan Baptista Serra de Martínez proširio ovu kuću, u projektu muzeja cilj je bio očuvati temeljni izričaj Gaudíja izbjegavajući moderne intervencije ili stilove prilikom obnove.

Gaudi Gaudi


IZVOR: www.jutarnji.hr
POSJETA: 1815

Povezane vijesti