nZEB & BIM - kako do održive gradnje?

Ponedjeljak, 29.04.2019. | Zanimljivosti
Hrvatska komora arhitekata u suradnji s Građevinskim fakultetom organizira GREEN TALKS SIMPOZIJ koji se održava 16. svibnja 2019. u ZAGREBU


Hrvatski savjet za zelenu gradnju u suradnji sa svojim članovima i partnerima već 10 godina aktivno promiče održivu gradnju u Hrvatskoj. Konačno, jedan dio onoga što se promiče zakonski je reguliran kroz nZEB – Zgrade gotovo nulte potrošnje energije.

Programi energetske obnove zgrada (komercijalnih, javnih te višestambenih) i obiteljskih kuća u posljednje 3 godine nose više od 60% ukupno ostvarenih ušteda energije kojima Republika Hrvatska ostvaruje ciljeve energetske učinkovitosti za 2020. godinu.

Teme koje će biti obuhvaćene na simpoziju, osim pojašnjenja pojma i kriterija nZEB-a, su: mogućnosti financiranja energetske obnove iz EU fondova, odrađeni i planirani projekti energetske obnove, mogućnosti poboljšanja i barijere s kojima se susrećemo. Dodatna tema kojoj će biti posvećena posebna pozornost je i BIM (Building Information Modelling).

Znamo li graditi zgrade gotovo nulte energije (nZEB)?

Iako postoje pozitivni primjeri, u Hrvatskoj još uvijek postoji prostor za učenje. Napredak u smislu izvođenja radova postoji, ali i dalje trebamo učiti o tome kako projektirati troškovno optimalni nZEB. Na simpoziju će biti prikazani novo-razvijeni pristupi za obrazovanje arhitekata i inženjera te radnika prema programu Fit-to-NZEB.

Informacije, informacije – koristimo li sve što nam je dostupno kako bismo poboljšali kvalitetu projekata te olakšali radne procese?

Građevinski sektor u Hrvatskoj ne koristi sve mogućnosti koje nas okružuju tijekom građevinskog projekta. Izazovi koji se javljaju i koji je potrebno riješiti prije potpune i obvezne upotrebe BIM-a je edukacija svih sudionika u građevinskim projektima. Simpozij će dati uvid na koji način se provodi izobrazba za BIM u području energetske učinkovitosti (nZEB-a) kroz programe Net-UBIEP, BIMzeED te BIMCert, ali i na koji način se BIM trenutno koristi u praksi u Hrvatskoj i u Austriji, a istaknuti će se pozitivne strane BIM-a, ali i izazove koji još uvijek postoje.

BIM znači promjenu paradigme projektiranja i izvođenja (zapravo cijelog procesa građenja) pa zbog toga treba promijeniti dosadašnji način razmišljanja o građenju.

GREEN TALKS je namijenjen ARHITEKTIMA, PROJEKTANTIMA i INŽENJERIMA GRAĐEVINARSTVA, STROJARSTVA I ELEKTROTEHNIKE, STRUČNJACIMA IZ PODRUČJA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI, KONZERVATORIMA te ostaloj zainteresiranoj javnosti i građanstvu.

GREEN TALKS je BESPLATAN za sve sudionike uz ispunjenu PRIJAVNICU.

PROGRAM Green talksa


IZVOR: Hrvatska komora arhitekata
POSJETA: 596

Povezane vijesti