Bivši studentski dom postaje Inkubator za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu.

Utorak, 21.05.2019. | Gradilište
Na Spinutu danas starta gradnja 20 milijuna kuna vrijednog projekta modernog tehnološkog parka.


U sklopu provedbe EU projekta "Razvoj inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu" danas će se svečanim otvorenjem obilježiti početak radova na rekonstrukciji objekta bivšeg OH doma Spinut, koji će se "pretvoriti" u zgradu Inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu piše Slobodna Dalmacija.

Najavljen je i dolazak premijera Vlade Andreja Plenkovića, koji će u susjedstvu razgledati još jedno veliko gradilište Studentskog centra, odnosno obnovu Studentskog doma Bruno Bušić.

Projekt Inkubatora za visoke tehnologije je ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna, a od čega je 99,16 posto sufinanciran bespovratnim EU sredstvima, što iznosi 19.831.733,13 kuna. Provodi ga društvo UNIST Tehnološki park d.o.o. koje je u stopostotnom vlasništvu Sveučilišta u Splitu.

Radove na rekonstrukciji objekta izvodi društvo Elektrocentar Petek d.o.o. iz Ivanić Grada, a ukupna vrijednost ugovora iznosi 17.119.335,60 kuna.

Inkubator će uskoro u suradnji s mladim korisnicima sadržaja dobiti i novo prepoznatljivo ime kroz prikupljanje ideja i glasovanje, a na jesen se očekuje natječaj za smještaj u prostorije inkubatora.

Podsjećamo da će na raspolaganju biti 26 modularnih ureda, 45 mjesta u coworkingu, 3 konferencijske dvorane, informatički laboratorij, prostor za mentore i akcelerator, te podršku kroz poduzetničke potporne institucije, a start-upima će na raspolaganju biti brojna oprema, društvene prostorije, teretana, i kuhinje.

Osnovna svrha samog projekta je uspostava poduzetničke infrastrukture za unaprjeđenje poduzetničkog sektora visokih tehnologija u Splitsko-dalmatinskoj županiji kroz razvoj inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu.

Kako doznajemo na Sveučilištu, inkubator će prvenstveno biti okrenut specijaliziranim aktivnostima s tematskim fokusom i usmjerenjem na područja nove (visoke) tehnologije koja prati rapidan rast tehnologije u svijetu i ide u korak s galopirajućim trendom globalizacije.

Kroz razvoj pametne infrastrukture trebao bi omogućiti rast i razvoj MSP-a i start-upova, koji će programima Postakademskog zapošljavanja i Nastavnih baza Sveučilišta u Splitu biti spremni na samostalan rad nakon studija.

Pri tome će unutar razvijene infrastrukture imati podršku pri otvaranju svog poduzetničkog pothvata od strane poduzetničkog centra, mentorsku podršku i poluge rasta kroz poduzetnički akcelerator, mogućnost suradnje s brojnim sličnim društvima, mogućnosti testiranja svojih aplikacija, softvera ili hardvera te naravno prostore za inkubaciju u različitim fazama rasta.

Kako ističu u Banovini, Grad Split je od početka projekta bio sudionik projekta, te će se dodatno uključiti u projekt kroz pomoć Sveučilištu u zatvaranju financijske konstrukcije s obzirom na porast troška građevinskih radova.

Grad ovaj projekt vidi kao preteču projekta Tehnološkog parka na Dračevcu gdje će biti moguć smještaj značajno većeg broja zaposlenika nakon što mali poduzetnici i start-upi prerastu ove prostorije inkubatora, te će usko surađivati sa Sveučilištem na aktivnom oblikovanju projekta u budućnosti, kroz organizacije brojnih događanja, sadržaja i pomoći mladim inovatorima i poduzetnicima kroz gradske programe.


IZVOR: Slobodna Dalmacija, foto: arhiva
POSJETA: 730

Povezane vijesti