Odabrano najbolje rješenje za 9 splitskih garaža

Petak, 24.05.2019. | Vijesti
Rezultati natječaja su predstavljeni danas u Društvu arhitekata Split.


Završen je natječaj za odabir idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za garaže na devet lokacija u Splitu, a nagrađeni radovi danas su predstavljeni u Društvu arhitekata Split koje je organiziralo i provelo natječaj koji je krajem siječnja raspisala komunalna tvrtka Split parking. Ukupno je prijavljeno devet radova te su svi zadovoljili kriterije i ostvarili pravo sudjelovanja u postupku ocjenjivanja.

Dobitnici prve nagrade (u neto iznosu od 147.400,00 kn) su Grgur Butigan, mag.ing.arch., Jakov Matas, mag.ing.arch., Bernardica Grubišić, univ.bacc.ing.arch. i Katarina Kazić, univ.bacc.ing.arch., ekipa mladih arhitekata s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, od kojih dvoje još uvijek studira. Nagrađeni rad pokazao se superiornim u gotovo svim segmentima u svih devet projektiranih garaža i odluka je donesena jednoglasno. Njihov rad sadrži rješenja koja štede i oplemenjuju prostor na šest novih i tri postojeće lokacije za garaže. Umjesto zadanih minimalnih 2400 parkirnih mjesta, mladi arhitekti pronašli su mjesta za njih gotovo 2800, u sklopu garaža predvidjeli su i tržnice, sportske terene, amfiteatre.Današnjoj prezentaciji nagrađenih radova nazočio je i gradonačelnik Andro Krstulović Opara: - Nikada nisam dvojio oko ishoda ovog projekta. Split parking je naša uzdanica i Banovina se neće miješati. Vidio sam rješenja danas, kad i svi ostali i time pokazao da se ne mislim uplitati. Najvažnije je držati se dinamike, a vjerujem da ćemo do kraja godine početi kopati – rekao je gradonačelnik.Direktor Split parkinga Marko Bartulić rekao je kako se sve što se očekivalo i dobilo: - Cijelo vrijeme postavlja se pitanje zašto smo se odlučili za natječaj, na nešto što nismo obvezni, a ja se čudim onima koji to ne rade. Kao investitor koji utječe na vizuru grada skinuli smo teret sa sebe i prepustili to profesionalcima. Da smo radili sami, s jednim rješenjem, bilo bi previše upitnika. Sad ćemo pripremiti natječaj, nakon toga slijedi odabir izvođača, ishodovanje dozvola i gradnja. Držimo se tempa koji smo zadali hodogramom prije nekoliko mjeseci i nadam se da do kraja godine ili početkom sljedeće kreću radovi – rekao je Marko Bartulić.Projekt izgradnje devet garaža, koji uključuje izgradnju šest novih te nadogradnju tri postojeće garaže, vrijedan je oko 78 milijuna kuna (bez PDV-a). Lokacije na kojima će se graditi su: Gripe, Mertojak (Doverska), Dobrilina, Trstenik zapad, Spinut (Rendićeva), Ravne njive, Lokve, Sućidar, Spinut (Jobova).

Dobitnici su istaknuli kako su ambiciozno i studiozno pristupili projektu te kako ipak nisu očekivali ovakav rasplet događaja. Ova inicijativa za provođenjem javnog natječaja na devet strateški pozicioniranih lokacija u svrhu iznalaženja cjelovitog arhitektonsko-urbanističkog rješenja, kažu, izrazito je hrabar čin kojim se staje na kraj dosadašnjoj praksi, odnosno stihijskom i neplanskom razvoju grada: - Činjenica da je Split parking u suradnji s DAS-om raspisao natječaj bez potrebe za provođenjem istog hvalevrijedan je potez koji arhitektonsku struku nakon desetljeća zanemarivanja u procesu projektiranja kapitalnih gradskih projekata ponovno vraća s margina na kojima se zatekla. Dodatni poticaj za sudjelovanje na natječaju svakako je bila odluka koja pruža mogućnost participacije mladim arhitektima bez ovlaštenja. Uzevši sve to u obzir, smatramo da ovakav postupak ne bi trebao biti iznimka, već praksa - poručili su.

REZULTATI NATJEČAJA


IZVOR: Grad Split
POSJETA: 1345

Povezane vijesti