Koridor Vc u 360° i virtualnoj realnosti. (VIDEO)

Subota, 25.05.2019. | Zanimljivosti
Pogledajte kako izgleda izgradnja zahtjevnog Koridora Vc u spektakularnom videu koji je objavila Europska banka za obnovu i razvoj.


Europska banka za obnovu i razvoj objavila je na svom Youtube kanalu video snimak Koridora Vc, dijela paneuropskog Koridora V. Snimak se može gledati u 360°, a uz tehnologiju virtualne stvarnosti prikazuje se izgradnja koridora i vožnja gotovim dijelom koridora te simulacija pojedinih dijelova čija izgradnja predstoji. Sadržaj omogućuje gledatelju informiranje o izgradnji autoputa kroz BiH, zatim panoramski pogled u metalnom kavezu iznad mosta u izgradnji i naposlijetku vožnju po završenim dijelovima autoputa u BMW Mini automobilu.

Koridor Vc je cestovni i željeznički koridor koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu na potezu Budimpešta – Osijek – Sarajevo – Ploče i od velikog je prometnog značaja za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Ukupne dužine od 700 kilometara, Koridor Vc će povezati Bosnu i Hercegovinu sa lukom Ploče na jugu i Hrvatskom na sjeveru čime će se drastično smanjiti put i olakšati protok robe između luke Ploče, juga Hrvatske i srednje Europe.


Kroz Bosnu i Hercegovinu prolazi najveći dio puta ukupne dužine 335 kilometara. Završetak koridora očekuje se 2030. godine. Do danas je uloženo oko 1,1 milijardu eura, od čega je EBRD osigurala kreditima blizu 800 milijuna eura, a investicijsku potporu je dala i Europska unija kroz Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF), dok u projektu sudjeluju i OFID, Kuwait Fund, Italija i Taipei China. Ukupan trošak izgradnje koridora procjenjuje se na čak 4 milijarde eura.IZVOR: NadzorPLUS, foto: emerging-europe.com, mapa: Petar Marjanović / Wikipedia
POSJETA: 448

Povezane vijesti