Snažan rast građevinskog sektora u prvom kvartalu 2019.

Petak, 31.05.2019. | Vijesti
Obujam građevinskih radova u ožujku 11,2 posto veći nego lani, a u prva tri mjeseca u odnosu na isto lanjsko razdoblje veći je za 13,7 postodine


Fizički obujam građevinskih radova bio je u ožujku 11,2 posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, a u prva tri mjeseca veći je za 13,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najbolji kvartal prema dinamici rasta nakon prvog kvartala 2008. godine, pokazuju podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku (DZS), a prenosi tportal.

Na mjesečnoj razini, prema privremenim sezonski i kalendarski prilagođenim podacima DZS-a, indeks obujma građevinskih radova u ožujku bio je 2 posto manji u odnosu na veljaču.

Na godišnjoj je razini u ožujku ove prema istom mjesecu prošle godine obujam radova izvedenih na zgradama povećan za 9,1 posto, a na ostalim građevinama za 14,4 posto.

Službena statistika u ostale građevine ubraja one koje nisu zgrade, poput cesta, pruga, cjevovoda, mostova, brana, sportskih terena i sl.

Podaci DZS-a, objavljeni danas, pokazuju i da je u ožujku 54 posto radnih sati na gradilištima odrađeno na novogradnji, a 46 posto na rekonstrukcijama, popravcima i održavanjima.

Pritom su građevinari na zgradama odradili 51,9 posto radnih sati, a na ostalim građevinama 48,1 posto.

Po podacima DZS-a, u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje građevinska je aktivnost porasla za 13,7 posto.

Pritom su radovi na zgradama povećani za 12,7 posto, dok je obujam radova na ostalim građevinama povećan za 15,2 posto.

Prema dinamici rasta riječ je o najboljem prvom kvartalu nakon prvog kvartala 2008. godine, kaže se u komentaru Hrvatske gospodarske komore (HGK), pri čemu se navodi da visok rast obujma radova na ostalim građevinama upućuje na dinamiziranje radova na infrastrukturnim projektima, što je znatnim dijelom povezano s učinkovitijim korištenjem raspoloživih sredstava iz EU-ovih fondova.

Time se u strukturi radova ujednačava dinamika rasta radova na zgradama i na ostalim građevinama, što učvršćuje i stabilizira ukupnu dinamiku rasta građevinske aktivnosti, pa stoga građevinarstvo postaje djelatnost koja pruža važan doprinos rastu ukupne gospodarske aktivnosti, kažu u HGK.

Dodaju da je solidan gospodarski rast poduprt jačanjem investicijske aktivnosti dobar temelj za nastavak rasta obujma građevinskih radova, na što upućuju i podaci o izdanim građevinskim dozvolama kojih je u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilo više za 8,1 posto, a predviđena vrijednost radova povećan je za 25,6 posto.

Snažniju građevinsku aktivnost Komora očekuje u niskogradnji, zbog jačanja korištenja raspoloživih sredstava iz fondova EU-a na realizaciji infrastrukturnih projekata.

Uz to, navodi podatak Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) da se trenutno na preko 300 gradilišta provodi gotovo 500 ugovora vrijednih oko 23 milijarde kuna.

"To potvrđuje rast građevinske aktivnosti, što za sobom vuče i visoke iznose sredstava iz fondova EU. Pritom dinamiku rasta obujma radova i dalje sputava nedostatak dovoljnog broja građevinskih radnika određenih struka te u krizi oslabljena snaga domaće građevinske operative", kaže se u HGK-ovu komentaru.IZVOR: tportal, foto: arhiva/ilustracija
POSJETA: 649

Povezane vijesti