Završena energetska obnova više od 360 višestambenih zgrada

Utorak, 04.06.2019. | Vijesti
U okviru Poziva "Energetska obnova višestambenih zgrada" potpisana su 584 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


U okviru Poziva "Energetska obnova višestambenih zgrada" potpisana su 584 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekata iznosi preko milijardu kuna dok su bespovratna sredstva EFRR veća od 554 milijuna kuna. Do sada su radovi energetske obnove završeni na više od 360 višestambenih zgrada.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji obnovljeno je 29 višestambenih zgrada, za što iznos ukupne investicije eneergetske obnove po ovom Pozivu iznosi više od 49,1 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose više od 27 milijuna kuna.

Primjer dobre prakse u okviru ovog Poziva je višestambena zgrada na adresi Stepinčeva 2,4,6,8,10 u Splitu.Spomenuta stambena zgrada u Splitu koja ima 130 stambenih jedinica prije energetske obnove bila je svrstana u energetski razred C te je imala vrijednost primarne potrošnje 393.758,93 kWh/a. Nakon izrade glavnog projekta gdje je definirana obnova vanjske ovojnice s postavljenjem nove toplinske izolacije na vanjske zidove, djelomična zamjena vanjske stolarije s energetski učinkovitom, postavljanje toplinske izlocije prema tlu ili negrijanom prostoru, postavljenje toplinske izolacije i hidroizolacije ravnog krova sa svim pripadajućim radovima, krenulo se u provođenje energetskih mjera.

Nakon energetske obnove stambena zgrada Stepinčeva 2,4,6,8,10 ima vrijednost primarne potrošnje 240.853,80 kWh/a što znači da je smanjila primarnu potrošnju za 152.905,13 kWh/a te je 130 stambenih jedinica prešlo u energetski razred A+ prema specifičnoj godišnjoj primarnoj potrošnji energije, a prema specifičnoj potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje u energetski razred A.
Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi gotovo 6 milijuna kuna a bespovratna sredstva u iznosu od gotovo 3 milijuna kuna osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Provođenjem ovog projekta ostvarene su godišnje uštede energije od 68,67%, Ostali podatci o realizaciji ovog projekta nevedeni su u tablici.IZVOR: Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja
POSJETA: 521