"Budućnost građevinskog sektora" u Kongresnom centru Forum Zagreb

Ponedjeljak, 17.06.2019. | Vijesti
U Zagrebu je danas održana konferencija "Budućnost građevinskog sektora" u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Cilj konferencije bio je potaknuti javnu raspravu na temu budućnosti građevinskog sektora, uspoređivati politike za oporavak građevinskog sektora zemalja Europske unije, raspravljati o mogućim najboljim opcijama odnosa javnog i privatnog partnerstva u budućnosti te promovirati sve uspješne mjere i poslovne inicijative koje se u tom sektoru već provode.

Kroz prezentacije i panel diskusije sudionici su raspravljali o provođenju digitalizacije u građevinskom sektoru, povlačenju sredstava iz EU fondova, javnoj nabavi, novim tehnologijama u gradnji te nedostatku radne snage.

"Želimo progovoriti o temama koje muče ovaj sektor koji, premda je i više nego značajan za gospodarski rast i povlačenje sredstava iz EU fondova, također se suočava s problemom nedostatka radne snage. Zato navedene teme traže našu pozornost", istaknuo je u pozdravnom govoru glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević.

Potpredsjednik Vlade, ministar Predrag Štromar u svom je pozdravnom govoru istaknuo kako je Ministarstvo prošle godine povuklo 60 posto više sredstava za energetsku obnovu nego što je bilo planirano. Ministarstvo je mjerama za stambeno zbrinjavanje pomoglo riješiti stambeno pitanje za 13.500 mladih obitelji, a cilj je osigurati dom za 20.000 obitelji do kraja 2021. godine.

"Naišli smo na podršku pri uvođenju digitalizacije u sustav izdavanja dozvola, a zainteresirane i dalje pozivamo na daljnji dijalog, realizaciju i ostvarivanje zajedničkog cilja; da nam sutra bude bolje nego danas, da budemo konkurentnija zemlja te da mladi imaju više mogućnosti za stjecanje znanja i mogućnosti za uspjeh. Trenutačno se gradi i obnavlja više od tisuću objekata, a Ministarstvo želi pomoći mladima da riješe stambeno pitanje te omogućiti domaćinstvima, bolnicama, vrtićima i javnim zgradama da uz pomoć fondova EU sudjeluju u energetskoj obnovi", naglasio je Štromar.

Nadalje, ministar Štromar je istaknuo da je ponosan na projekt sustava izdavanja građevinskih dozvola kojim biljezi i šalteri odlaze u povijest, čime se stvara brži, jeftiniji i efikasniji sustav. Daljnjim rastom i radom, ali i digitalizacijom Hrvatska će biti konkurentnija i na Doing Business ljestvici.

Moramo biti spremni ići i mijenjati se nabolje, okaniti se birokratiziranosti sustava, izboriti za daljnji razvoj investicija, poticati stanogradnju i korištenje stambenih kredita. Budućnost građevinskog sektora tema je od iznimne važnosti stoga hvala organizatoru", zaključio je Štromar.


IZVOR: Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja
POSJETA: 668

Povezane vijesti