Krenuli poticaji za obnovljive izvore u obiteljskim kućama

Četvrtak, 27.06.2019. | Vijesti
U sklopu javnog poziva građanima je na raspolaganju ukupno 11 mil. kuna


Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama Tekst poziva, u sklopu čega je građanima na raspolaganju ukupno 11 mil. kuna. Naime, nakon što je FZOEU u 2018. sufinancirao nabavu i ugradnju kotlova na biomasu i dizalice topline, u 2019. godine su, uz to, u program poticaja dodani i solarni toplinski kolektori za grijanje i pripremu potrošne tople vode. Građani će, ovisno o lokaciji kuće, moći dobiti 40%, 60% ili 80% sufinanciranja, odnosno poticaj u iznosu do 75 000 kuna po projektu.

Cilj programa je omogućiti građanima trošenje manje energije i primjena lokalno dostupnih obnovljivih izvora kao što su biomasa, energije iz okoliša (tla, podzemnih voda) ili Sunčeva energija. Time će se ostvariti uštede na energiji, ali i postići neovisnost o cijenama fosilnih goriva.

Za sufinanciranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50% površine namijenjeno za stanovanje i koje imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 m2. Kako bi se prijavili, građani moraju imati svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz legalnost i vlasništvo kuće, prebivalište na toj adresi te suglasnost ostalih suvlasnika kuće.


Što uključuju poticaji:

Osim nabave opreme, sufinancira se i izrada glavnog projekta i stručni nadzor. Glavni projekt je obavezan za prijavu, dok je izvješće nadzornog inženjera jedan od dokumenata na temelju kojih će FZOEU provesti plaćanje nakon ostvarenog projekta. Pri tome je osobito važno da vrijednost projekata bude što realnija i temeljena na tržišnim cijenama jer se udio sufinanciranja koji u konačnici bude odobren neće moći povećavati. Tako FZOEU savjetuje građanima da i sami, nakon što dobiju projekt, zatraže ponude za projektirane sustave.

Natječaj će biti otvoren do iskorištenja sredstava, odnosno do kraja 2019. godine, a FZOEU namjerava nastaviti s poticanjem korištenja obnovljivih izvora, osobito za građane. Tako se već za zadnje tromjesečje 2019. godine može najaviti sufinanciranje malih sunčanih elektrana na obiteljskim kućama.


IZVOR: energetika-net
POSJETA: 523