Okrugli stol o gospodarenju građevinskim otpadom u Splitu

Srijeda, 03.07.2019. | Vijesti
U vijećnici Županijske komore Split danas je održan Okrugli stol o gospodarenju građevinskim otpadom


U Splitsko-dalmatinskoj županiji nema lokacije za građevinski otpad niti reciklažnog dvorišta, a gradi se i revonira na sve strane od stanova, apartmana, cesta, hotela i raznih zgrada. Izgleda da su se nakon godinu dana konačno dogovorili Split, Solin i Kaštela čije je gradsko vijeće prije nekoliko dana dalo zeleno svjetlo na izmjene Generalnog urbanističkog i prostornog plana kao i prostornih planova, te su u suradnji s Cemexom dogovorili lokaciju za odlagalište građevinskog otpada u jednoj od Cemexovih kava. Tamo bi svoj prostor moglo naći i reciklažno građevinsko dvorište i to na zapadnom platou “Cemexova” tupinoloma iznad Kaštel Sućurca pa će jedna od Cemexovih kava biti ubuduće reciklažno dvorište.

“Mi smo pripremili dokumentaciju, među kojima je i ocjena potrebe Procjene utjecaja na okoliš i pokrenut će se postupak prema ministarstvu u sljedećih desetak dana za izgradnju tog budućeg reciklažnog dvorišta za građevni otpad koji bi mogao prihvatiti i kapacitete iz cijele naše županije”, rekla je Meri Pletikosić iz Cemexa tijekom danas održanog okruglog stola u organizaciji Hrvatska gospodarska komore, a u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Sekcijom Zajednice za zaštitu okoliša u gospodarstvu ŽK Split na temu “Gospodarenje građevinskim otpadom”. Što se tiče “Cemexa” i on će od ovog odlagališta imati koristi jer će reciklirani otpadni beton moći u jednom dijelu koristiti za tehničku sanaciju kave, a drugi dio može se koristiti u procesu proizvodnje cementa, u omjeru koji je prihvatljiv za tehnološki proces.

To je potvrdio i Hrvoje Akrap koji se u Gradu Splitu bavi gospodarenjem otpadom “Već smo poodmakli u razgovorima s gradom Kaštela, definirano je da bi pozicija reciklažnog dvorišta za građevinski otpad bila u Cemexovoj kavi i s našim partnerom Eko ina koja je dobila na natječaju provedbu Plana gospodarenja rade se izvidi i sva potrebna dokumentacija, koju bi naravno s obzirom na to da se kava nalazi na području grada Kaštela i oni trebali odraditi i na kraju zajednički krenuti u realizaciju tog projekta"Cemex očekuje veliki posao jer površina od 10 tisuća metara četvornih, predviđena za reciklažno dvorište, mora udovoljavati osnovnim tehničko-tehnološkim uvjetima: mora biti ograđena, smještaj otvorenih spremnika mora biti na natkrivenom prostoru, otpad će se odvojeno skladištiti, a podne površine moraju biti nepropusne i otporne na djelovanje uskladištenog otpada. Dvorište mora sadržavati opremu koja sprječava rasipanje, širenje prašine, buke i mirisa te mora biti opremljeno uređajima i sredstvima za dojavu, gašenje i sprečavanje širenja požara, te drugom sigurnosnom opremom sukladno posebnim propisima. Za rad reciklažnog dvorišta potrebno je osigurati vagu, bager, pokretnu čeljusnu drobilicu za beton s povratnom trakom, kamione te kontejnere za prihvat feroznih materijala. Investicija za opremu iznosi oko 700 tisuća eura plus dodatno uređenje.

Veliki izazov u Republici Hrvatskoj predstavlja uspostava cjelovitog sustava gospodarenja građevnim otpadom te njegova snažnijeg usmjerenja na recikliranje i ponovno korištenje vrijednih sirovina. Uspostava reciklažnih dvorišta prioritet je navedenog unaprjeđenja, kao i sustav u kojem će odlaganje građevnog otpada biti dostupno na ekonomski opravdan način za sve dionike sustava. U našoj županiji do sada nije postojalo niti jedno odlagalište građevinskog otpada što je stvaralo probleme ne samo građanima, već i građevinskim tvrtkama. Naime zbog ovog problema stvara se nelojalna konkurencija jer oni koji u svoje troškove rada uključuju i cijenu zbrinjavanja otpada nepovoljniji su u odnosu na sivo tržište.IZVOR: Radio Split, foto: hgk
POSJETA: 678

Povezane vijesti