Peking dobio najveći putnički terminal na svijetu Peking Daxing

Ponedjeljak, 01.07.2019. | Zanimljivosti
Zračna luka je građena prema projektu Zahe Hadid, a završena je četiri mjeseca prije roka.
Završena je izgradnja nove mega zračne luke u Pekingu nakon četiri godine gradnje i tri mjeseca prije predviđenog roka. Otvorenje je planirano za 30. rujna, a do tada se na aerodromu moraju još obaviti manji završni radovi. Projekt je vrijedan 10 milijardi eura, a zračna se luka prostire na gotovo milijun četvornih metara. Za izgradnju Peking Daxinga potrošeno je 1,6 milijuna kubičnih metara betona i 52.000 tona čelika.

Zračna luka građena je prema projektu čuvene arhitektice Zahe Hadid, a karakterizira je oblik morske zvijezde. U unutrašnjosti prevladavaju zakrivljene linije, što objektu daje odličnu osvijetljenost. Ispod terminala je podzemna željeznica kojom će se do centra Pekinga stizati za 20 minuta.

Glavni kontrolni toranj u obliku je mitološke ptice Feniksa visok 20 katova, a tu su i četiri avionske piste. Toranj je opremljen najmodernijim sustavom navođenja koji je u stanju automatski identificirati mogućnost sudara između zrakoplova na uzletno-sletnim stazama. Nova zračna luka će također biti opremljena najsuvremenijom tehnologijom. Novost je najmoderniji uređaj za praćenje prtljage u stvarnom vremenu te uređaji za prepoznavanje lica tijekom sigurnosnih kontrola i kontrola putovnica.

Punim kapacitetom aerodrom bi trebao proraditi 2025. godine, kada će moći primiti 72 milijuna putnika godišnje. Do 2040. je planirano proširenje kapaciteta sa još četiri piste.IZVOR: Xinhua
POSJETA: 579