Predstavljen projekt inovativnog 3D modeliranja kulturne baštine

Utorak, 09.07.2019. | Zanimljivosti
Projekt Inception, inovacija u 3D modeliranju kulturne baštine predstavljen je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, u organizaciji Sveučilišta u Ferrari te uz pomoć Zavoda za konstrukciju Građevinskog fakulteta u Zagrebu


"Osnova projekta je digitalizacija kulturne baštine na jednom malo višem nivou, gdje se prikuplja što više podataka te se radi osnova kompletne dokumentacije, što uključuje sve tipove podataka, poput slika, filmova, i ostalih popratnih podataka, koji onda daju veliku bazu ili kompletan opis nekog objekta", kazala je odgovorna projektna partnerica iz Hrvatske, profesorica na Građevinskom fakultetu, Vlatka Rajčić, a prenosi tportal.

Digitalizacija kulturne baštine tako će objektima starima i do preko stotinu godina, dati novi život na malim ekranima, gdje će biti prikazani u originalnom izdanju kako je prvotno i bilo zamišljeno.

"Stoga će digitalni prikaz pokazati sve od građevinskog materijala koji se koristio, do tipova starih mortova, koji je kamen korišten primjerice u izgradnji suhozida, i vrlo preciznu geometriju objekta snimljenu laserskim čitačem", naglasila je Rajčić.

Dodala je da je nedavni požar u katedrali Notre-Dame u Parizu idealan primjer u kojem bi ovakva digitalizacija pomogla u sanaciji nastale štete.

"Bilo kakve promjene, oštećenja na objektu, puno ih je lakše sanirati dok postoji digitalni potpis kako je originalno zamišljen objekt", rekla je Rajčić.

Osim digitalizacije povijesnih objekata kulturne baštine, to jest njihovog prikaza u originalnom stanju, Inception će ujedno prikazivati i povijesni pregled objekta.

"Projekt je i takozvani "vremeplov", to jest prikaz objekta kroz vrijeme, od izgradnje pa sve do danas, gdje možemo vidjeti kako se mijenjao izgled objekta u pojedinim fazama, zajedno sa sanacijama, rekonstrukcijama, oštećenjima i sličnim", poručila je Rajčić, dodajući da će svoj digitalni prikaz dobiti i Tehnički muzej Nikola Tesla.

"Muzej bi trebao dobiti svoju aplikaciju, i kada dođu djeca i ostali posjetitelji moći će vidjeti drvenu konstrukciju muzeja, te svaki pojedinačni objekt ili predmet u muzeju sa pripadajućim informacijama i povijesnim pregledom", kazala je Rajčić.

Projekt koji predvodi Sveučilište u Ferrari sufinancirano je sredstvima Europske unije iz fonda EU-Horizont 2020., a jedan od uvjeta financiranja jest što veća primjena te na kraju uvođenje u praksu.


IZVOR: tportal.hr
POSJETA: 569

Povezane vijesti