Važna obavijest za projektante članove Hrvatske komore inženjera građevinarstva - elektroničko potpisivanje dokumenata

Utorak, 16.07.2019. | Vijesti
Hrvatska komora inženjera građevinarstva započela je s realizacijom nabavke korporativnih kartica za elektroničko potpisivanje dokumenata za svoje članove besplatno.
U prvoj fazi omogućeno je da svi projektanti, članovi Komore, dokumente u sustavu eDozvole potpisuju s elektroničkim osobnim iskaznicama (osobne iskaznice s čipom). Krajnji rok potpisivanja dokumenata s osobnim iskaznicama u sustavu eDozvole definirat će Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja Pravilnikom o obveznom sadržaju i opremanju projekata građevina koji ide u proceduru izmjena.

U sustavu eDozvole digitalno potpisivanje moguće je isključivo s elektroničkom osobnom iskaznicom (u prvoj fazi) i s korporativnim iskaznicama koje će nabaviti Komora. Niti jedan drugi certifikat za sada ne vrijedi za digitalno potpisivanje u sustavu eDozvola.

Radi visoke razine sigurnosti elektroničkih kartica za digitalno potpisivanje dokumenata potrebno je provesti odgovarajuću proceduru za izdavanje tih kartica.

Da bi mogli dobiti korporativnu karticu za digitalno potpisivanje dokumenata potrebno je ispuniti obrazac Zahtjeva (ispunjavaju se samo osobni podaci i vlastoručni potpis na dnu, već je popunjena rubrika koja vrsta certifikata je potrebna) i zajedno s kopijom osobne iskaznice OSOBNO ga uručiti ovlaštenim osobama (donijeti na određeno mjesto u određeno vrijeme).

Očekuje se da će prikupljanje zahtjeva biti do kraja rujna, a isporuka kartica će biti organizirana nakon izrade, predvidivo u studenome.

Zahtjevi se zasada mogu predati na slijedećoj adresi:

AKD - Uredu za izvršenje javnih ovlasti i registraciju
Kranjčevićeva 5/II. kat, Zagreb
Svakog radnog dana (od 08.07. do daljnjega) od ponedjeljka do petka od 8.00 - 16.00 sati.


Komora će organizirati prikupljanje zahtjeva i kasnije podjelu iskaznica po područnim odborima (raspored po područnim odborima dostavit će se naknadno).

Zahtjev za izdavanje iskaznice možete preuzeti OVDJE


IZVOR: www.hkig.hr
POSJETA: 1274

Povezane vijesti