HEP potpisao ugovor o kupnji vjetroturbina za svoju prvu vjetroelektranu

Srijeda, 17.07.2019. | Vijesti
Vjetroelektrana bi trebala krenit s radom sredinom 2020.


Danska grupa Nordex objavila je da je potpisala ugovor s Hrvatskom elektroprivredom (HEP) za isporuku 18 turbina za planiranu vjetroelektranu Korlat od 58 MW. Nordex će također servisirati i održavati turbine u razdoblju od 20 godina, navodi se u priopćenju. "VE Korlat bit će prva vjetroelektrana u našem proizvodnom portfelju, ali i prva elektrana u Hrvatskoj koja će proizvoditi električnu energiju bez poticaja", izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, stoji u priopćenju Nordexa od 28. lipnja.

Vjetroelektrana Korlat nalazit će se 40-ak kilometara od Zadra, u blizini Benkovca uz cestu Benkovac-Karin Donji, istočno od sela Gornje Biljane. Isporuka turbina započet će krajem 2019. godine, a vjetroelektrana bi trebala biti puštena u rad sredinom 2020. godine. Očekuje se da će Korlat proizvoditi oko 170 GWh godišnje, što je oko 1,5 posto hrvatske potrošnje električne energije, objavio je u svom priopćenju Nordex.

“Zadovoljni smo što je HEP grupa po prvi put dodala generatore vjetroagregata u svoj postojeći portfelj elektrana i da su se odlučili za našu tehnologiju turbina”, kazao je CSO tvrtke Nordex Group, Patxi Landa.

HELB-ov projekt
Za razliku od Nordexa, HEP do sada nije iskomunicirao akviziciju projekta VE Korlat, o kojoj se govori još od jeseni 2018., od kada su trajali intenzivni pregovori s vlasnikom projekta. Od HEP-a smo tražili potvrdu da je tvrtka kupila projekt, te detalje poslovnog dogovora, a reakciju ćemo objaviti čim je dobijemo. Naime, riječ je o projektu s čijim razvojem je krenula tvrtka HELB iz Dugog Sela, s kojom se mjesecima pregovaralo o kupnji. Projekt ima ishođenu građevinsku dozvolu i ispunjene uvjete za sklapanje ugovora o priključenju, pokazuje desetgodišnji plan razvoja elektroenergetske mreže HOPS-a 2019.-2028. Godine 2016. u realizaciji projekt bio procijenjen na 80 milijuna eura ali sada će to biti ipak znatno manje jer je cijena opreme znatno pala.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić u više je navrata rekao da će HEP u fotonapon i vjetar uložiti 600 mil. kuna. Zanimljivo je da postoje ideje o korištenju lokacije VE Korlat za veliku fotonaponsku elektranu snage čak 70 MW. Sinergija vjetra i Sunca zanimljiva je i drugim developerima u Hrvatskoj, poput Accione i Eko d.o.o., u čije projekte su nedavno ušli i mirovinski fondovi.


IZVOR: energetika-net.com, foto: pixabay
POSJETA: 519

Povezane vijesti