Hrvatski projekti natječu se za priznanja međunarodne Graditeljske nagrade CEMEX

Petak, 19.07.2019. | Vijesti
Dva će domaća građevinska projekta predstavljati Hrvatsku na ovom prestižnom i dugovječnom graditeljskom natjecanju
Kuća Jerini na otoku Krku, foto: Srđan Hulak

Već jedanaest godina CEMEX Hrvatska odabire najbolje građevinske projekte u prednatjecanju za međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX koja se dodjeljuje u Meksiku. Dva najuspješnija hrvatska arhitektonska i građevinska dostignuća nastala u protekle dvije godine natjecat će se u kategorijama Stambenih građevina te Javnih i poslovnih građevina.

Neovisni stručni Odbor nagrade koji čine predsjednik Društva arhitekata Splita Dragan Žuvela, predsjednica Upravnog odbora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju Petra Škevin te Alen Harapin s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, odabrao je dva projekta za natjecanje na međunarodnoj razini. To su Kuća Jerini na otoku Krku te Poslovna zgrada u sklopu ugostiteljskog kompleksa Franja u Samoborskom naselju Rakov Potok.

„Ovogodišnji projekti su svakako zanimljivi i kreativni - oba projekta kombiniraju staro i novo, uklapaju se u zatečeni kontekst i tvore skladne cjeline. Riječ je o kvalitetnim građevinama koje će predstavljati Hrvatsku u Meksiku te vjerujem da su dostojna konkurencija projektima iz cijelog svijeta. Nadam se da će i međunarodni žiri prepoznati njihovu vrijednost“, rekao je predsjednik Odbora nagrade Dragan Žuvela.

Arhitektica Branka Juras za projekt Kuće Jerini kaže kako je izazov bio očuvati arhitektonsko nasljeđe, a istovremeno zadovoljiti suvremenu arhitekturu. „Smjernice u projektiranju ne bi smjele biti konzervacija sela i gradova jer ih time pretvaramo u muzeje, ali oni ne bi smjeli ni izgubiti svoj karakter zbog nedostatka starih građevina.“, ističe Juras.

Pobjednički projekti predstavljat će Hrvatsku na međunarodnom natječaju koje će se u studenom održati u Meksiku. Prijašnja izdanja nagrade okupljala su i nekoliko stotina prijavljenih projekata iz više od 50 zemalja svijeta, a u toj žestokoj konkurenciji hrvatski su projekti tijekom proteklog desetljeća višestruko nagrađivani. „Ono što je zajedničko projektima koje smo dosad nagrađivali i ovima koje smo nagradili danas jest da su u arhitekturu i gradnju unijeli elemente originalnosti i kreativnosti, ali i održivosti. Nadam da će napori koje su uložili projektanti i izvođači ovih građevina biti nagrađeni time što će postati uzor drugima kako graditi za budućnost“, rekao je Velimir Vilović, direktor CEMEX Hrvatske prilikom odabira dobitnika.

###

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je 1991. sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima stambene, javne i infrastrukturne gradnje, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje, dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama, ostvaruju posebnu društvenu vrijednost ili pokazuju inovativnost gradnje.

Hrvatska svojim projektima više od desetljeća konkurira na međunarodnoj sceni te ostvaruje zavidne rezultate. Već na prvom nastupu 2006. godine međunarodnu Graditeljsku nagradu i dva druga mjesta odnijeli su zadarske Morske orgulje te Skradinski most, a uslijedio je čitav niz projekata poput splitske Rive, sportske dvorane na zadarskom Višnjiku, Sveučilišne knjižnice u Splitu te brojne privatne stambene građevine koje su razvili istaknuti hrvatski arhitekti i graditelji.

Franja1_photo by Bosnić+Dorotić Franja2_photo by Bosnić+Dorotić Franja3_photo by Bosnižć+Dorotić Kuća Jerini1_photo by Robert Matic Kuća Jerini2_photo by Srdjan Hulak Kuća Jerini3_photo by Robert Matic Kuća Jerini4_photo by Robert Matic
GRADITELJSKA NAGRADA CEMEX 2019. • DODATNE INFORMACIJE O POBJEDNICIMA

Kuća Jerini, Krk
Pobjednik u kategoriji Stambene građevine

Arhitektonsko rješenje: mag.ing.arch. Branka Juras, Ured Branka Juras j.d.o.o.
Projekt konstrukcije: dipl.ing. građ. Nenad Morpurgo, Foramen d.o.o.
Izvođač: Zidarski obrt Šivolija

Kuća Jerini obiteljsko je gospodarstvo koje je sadržavalo 4 cjeline: staru kuću namijenjenu življenju, štalu kao pomoćni prostor za sušenje sijena, spremište koje je bilo vidljivo samo u obrisima te guvno koje je sačuvano u izvornom obliku i smješteno oko zajedničkog dvorišta te izdignuto u odnosu na teren.

Novim rješenjem rekonstrukcije navedenih objekata interveniralo se na svim građevinama na način da su se svi objekti integrirali u jednu cjelinu. Tako se stara kuća u prizemnom dijelu proširuje za prostor wellnessa koji je ukopan sa 2 strane. Na katu se dodaje novi ulaz kod postojećeg spremišta za prikupljanje kišnice. Sadrži wellness s teretanom, jacuzzijem i saunom, konobu, vinoteku, dnevni boravak i dvije spavaće sobe. Štala se u prizemnom dijelu proširuje za ljetnu poluotvorenu kuhinju, pomoćni objekt kao aneks kući. Ona ima dvije spavaće sobe te dnevni boravak s kuhinjom. Vanjski prostori su zajednički, a to su: bazen, ljetna kuhinja, sunčalište...

U ovom projektu postoji sukob između dva principa, odnosno između nužnosti očuvanja arhitektonskog nasljeđa i nužnosti razvijanja suvremene arhitekture. Smjernice u projektiranju ne bi smjele biti konzervacija sela i gradova jer ih time pretvaramo u muzeje, ali oni ne bi smjeli ni izgubiti svoj karakter zbog nedostatka starih građevina. Važno nam je postaviti prava pitanja na pravom mjestu, znati da arhitektonska kvaliteta zgrade nije dovoljna za uspješnu integraciju i ono što je odlučujuće u kvaliteti odnosa između starog i novog.


Poslovna zgrada u sklopu ugostiteljskog kompleksa Franja, Rakov Potok, Samobor
Pobjednik u kategoriji Javne i poslovne građevine

Arhitektonsko rješenje: Projektni tim: Margita Grubiša, Marin Jelčić, Daniela Škarica, Ivana Žalac, suradnik: Breza Bernardić Paić, SKROZ d.o.o.
Projekt konstrukcije: dipl.ing. građ. Branko Galić i Josip Galić, Radionica statike d.o.o.
Izvođač: SDMS d.o.o.

Nova poslovna zgrada proizvodno-ugostiteljske namjene u Rakovom Potoku sastavni je dio kompleksa građevina - stanovanja, mikro hotela, restorana, vrtića, parka za evente, a sve u sklopu obiteljskog obrta i OPG-a Franja.

S ciljem očuvanja i unapređenja zone postojećeg parka, nova je građevina smještena rubno, predstavljajući svojevrsni parkovni paviljon koji istovremeno čini barijeru prema prometnici, omogućujući introvertnost i intimniji boravak u parku. Pristup parku integriran je u građevinu formiranjem rubnog natkrivenog prolaza, fokusirajući pristup korisnika prema glavnoj točki događanja u parku te dodatno intenzivirajući doživljaj otvorenog prostora nakon prolaska kroz kontrastno „suženi“ prolaz.

Objekt je pozamašnih gabarita za ruralno mjerilo mjesta, stoga je volumen prividno „razbijen“ na manje elemente, ali zadržavajući  pritom jedinstvenost unutarnjeg prostora. U vanjskom dojmu to je spoj dvaju arhetipskih izduženih volumena, ali „sasječen“ regulacijskim pravcima dobiva dinamiku kroz „nepravilnosti“ volumena. Odmakom od klasičnog izduženog pravokutnog tlocrta postigla se potrebna širina i preglednost unutrašnjeg prostora, dok su dinamika krovova i visina doprinijele njegovoj reprezentativnosti. Krovne ploče preuzele su ambicioznije raspone kako bi se broj stupova u unutrašnjem prostoru sveo na minimum i time osigurao fleksibilniji prostor. Osim nosivih raspona, povišeni zahtjevi za zvučnom izolacijom (zbog korištenja dvorane noću) utjecali su na odabir osnovnog građevnog materijala - betona. Dostupnost betona na tržištu i mogućnost postizanja dovršene površine bez naknadnih obrada dodatno su potvrdile izbor. Prilično iskrena i gruba pojavnost ovog materijala u interijeru koristi se kao protuteža uobičajenoj scenografiji najčešćih događanja - vjenčanja - te se interijer svaki put iznova „dovršava“ kroz dekor i nove kulise primjerene povremenoj/trenutnoj namjeni.


IZVOR: Cemex, foto: Robert Matić, Srđan Hulak, Bosnić+Dorotić
POSJETA: 781

Povezane vijesti