10 poznatih muzeja u povijesnim građevinama sa suvremenim arhitektonskim dodatcima

Petak, 19.07.2019. | Zanimljivosti
Predstavljamo vam deset slavnih povijesnih muzejskih građevina na kojima su poznati arhitekti izvršili intervenciju u prvobitni oblik


Promjene u starijoj arhitekturi putem suvremenih intervencija cvjetale su u posljednja četiri desetljeća – posebno u službi novih muzeja ili muzeja u usponu popularnosti. Ovi prostori predstavljaju fleksibilnost svjetskog povijesnog nasljeđa kroz suvremeno doba, pokazujući da kombinacija dvaju vrlo različitih arhitektonskih stilova može biti i lijepa i impresivna. Evo deset najboljih primjera suvremenih intervencija na povijesnim građevinama muzeja umjetnosti diljem svijeta.

Louvre


foto: Benh Lieu Song

Louvre je jedan od istaknutijih umjetničkih muzeja na svijetu i nedvojbeno jedan od najpoznatijih primjera spajanja suvremenih i povijesnih stilova arhitekture. Primarna struktura muzeja osmišljena je u gotičkom, renesansnom, baroknom i neoklasičnom stilu. Ipak, u glavnom dvorištu kompleksa nalazi se staklena piramida I.M. Peia iz 1989. godine, radikalni odmak od povijesne arhitekture koja ga okružuje. S namjerom da se prizove monumentalna arhitektura prošlosti, dok predstavlja stilski prekid s tradicijom, intervencija je bila istovremeno jako kritizirana i hvaljena.

British museum (Britanski muzej)


foto: Eric Pouhier

Još jedna zgrada sa stoljetnom arhitektonskom poviješću, britanski muzej izvorno je bio veliki neoklasični muzej kojeg je osmislio Sir Robert Smirke u 19.st. Veliki dvor, kojeg je dizajnirao Norman Foster otvoren 2000.g., ujedinio je krila zgrade u središnjem ulaznom prostoru s nekonvencionalnim staklenim stropom.

Jewish Museum (Židovski muzej)


foto: Nathaniel Samson

Za razliku od Louvrea i Britanskog muzeja, dekonstruktivistička intervencija Daniela Libeskinda iz 1988. godine u izvornom baroknom Židovskom muzeju u Berlinu sastojala se od dvije naizgled odvojene zgrade koje su samo nevidljivo povezane s podzemljem. Iako poštujući stariju zgradu ostavljajući je netaknutom, Libeskindova susjedna intervencija predstavlja novu simboličku interpretaciju židovske povijesti nakon Holokausta, koja se dogodila nakon izgradnje barokne zgrade.

Museum de Fundatie


foto: Michiel Verbeek

Izvorno neoklasična palača iz sredine 19. stoljeća, ovaj muzej u Nizozemskoj je 2012.-2013. modificiran od arhitekta Bierman Henketa. Kad je uspjeh muzeja doveo do potrebe za širenjem, Henket je odlučio izgraditi novu autonomnu jajoliku strukturu iznad izvorne palače, a ne uz nju, kako bi se sačuvala samoća i simetrija izvornog dizajna.

Stadel Museum


foto: Stadel Museum

Izvorno dizajniran u 19. stoljeću u stilu Grunderzeit, ovaj njemački muzej umjetnosti 2012. godine je transformirala arhitektonska tvrtka Schneider + Schumacher. Sastojeći se od podzemne ekspanzije ispod vrta, Schumacherova intervencija zakrivljuje vrtnu zemlju u nježno kupolasti krov i uvodi velike prekidne stropne svjetiljke vidljive odozgo. S tom nekonvencionalnom suvremenom preobrazbom, arhitektura muzeja postaje svojevrsna kopnena umjetnost.

Royal Ontario Museum


Foto: Aviad2001

Još jedna suvremena intervencija Daniela Libeskinda - iako ne toliko univerzalno priznata kao Židovski muzej - sastoji se od dodatka kristalnog oblika povijesnog muzeja Royal Ontario u Kanadi. Konstruirana u neoromaničkom stilu u 19. stoljeću od Franka Darlinga i Johna A. Pearsona, struktura se proširila 2007. godine kako bi uključila Libeskindov kristal, namijenjen istraživanju koncepata pristupačnosti i granica između javnog i privatnog.

MoMA PS1


foto: Ncoriaty

1997. Frederick Fisher i partneri pretvorili su romaničku školu iz 19. stoljeća u užurban prostor suvremene umjetnosti. Čuvajući povijesni stil prvobitne zgrade netaknutim, arhitekti su proširili prostor, dramatizirali fasadu i izgradili poseban moderni ulaz. Iako je to bila jasna intervencija, redizajn je namjerno podcijenjen kako ne bi zasjenio umjetnost.

Moritzburg Museum


foto: Mtth.k

Jedna od najstarijih izvornih građevina u ovoj zbirci, gotički vojni dvorac Moritzburg u Njemačkoj izgrađen je u 15. stoljeću. Nakon djelomičnog uništenja u Tridesetogodišnjem ratu, dvorac je ostao dijelom ruševina do 2008. godine, više od stoljeća nakon što je postao muzej. U svom širenju, Nieto Sobejano Arquitectos dizajnira nove izložbene podove pričvršćene za novi krov. S ekstrudiranim kutnim gornjim i staklenim prozorima iz postojećih zidova, prijelaz između ova dva stila je iznenadan i dramatičan.

Povijesni i vojni muzej Bundeswehr


foto: Nick-D

Još jedna intervencija Libeskinda, Muzej vojne povijesti Bundeswehra u obliku kakav je danas, uključuje golemi srebrni vrh strijele koji strši iz inače sačuvane njemačke oružarnice iz 19. stoljeća. Intervencija je suprotnost otvorenosti i rigidnosti, demokracije i autoritarnosti.

Tate Modern
Smješten u nekadašnjoj elektrani Bankside krajem 19. stoljeća, londonski Tate Modern sačuvao je veći dio izvorne zgrade, ali sadrži i suvremene dodatke Herzoga i de Meurona. Početni razvoj počinje krajem 90-ih, a širenje se nastavilo od 2012. do 2016. godine. Najznačajnije intervencije uključivale su dvoetažno stakleno proširenje na izvornom krovu i izgradnju nove zgrade na mjestu nazvanom "Switch House", mješavinu dvaju stilova na glavnoj konstrukciji. Velik dio izvornih interijera održavan je i prenamijenjen, "Dvorana turbina" postaje novi veliki prostor za umjetničke instalacije, a "Spremnici" se koriste za izvedbe i manje instalacije.


IZVOR: ArchDaily, foto: Wikimedia Commons (različiti autori)
POSJETA: 998

Povezane vijesti