Kinezi dali najnižu ponudu: Pelješki most sagradili bi za 2 milijarde kuna

Subota, 16.09.2017. | Vijesti
Pelješki most žele graditi i talijanski Astaldi i turski IC Ictas te austrijski Strabag, no njihove ponuđene cijene su puno veće od kineske.
Za gradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama stigle su tri ponude renomiranih svjetskih građevinskih tvrtki koje su jučer otvorene u Hrvatskim cestama.

Najnižu cijenu po kojoj bi gradio most koji će povezati krajnji jug s ostatkom Hrvatske ponudio je konzorcij kineskih tvrtki predvođen China Road and Bridge Corporation – 2,081 milijardu kuna, odnosno 2,602 milijarde kuna s PDV-om. Ponuda zajednice talijanskog Astaldija i turskog IC Icasa teška je 2,551 milijardu kuna, odnosno 3,189 milijardi kuna s PDV-om. Austrijski Strabag pak ponudio je cijenu od 2,622 milijarde kuna, odnosno 3,278 milijardi kuna s PDV-om.Rast cijene čelika

Procijenjena vrijednost radova u natječajnoj dokumentaciji za Pelješki most bila je 1,75 milijardi kuna bez PDV-a. Razliku u ponuđenim cijenama i procijenjenoj vrijednost radova dobro upućeni objašnjavaju time što je cijena čelika u međuvremenu znatno porasla. No to, prema njihovim riječima, neće predstavljati problem jer je ukupno za cijeli projekt cestovnog povezivanja juga Hrvatske predviđena 3,1 milijarda kuna, a gradnja mosta s pristupnim cestama prva je faza realizacije tog projekta.
Stoga u drugoj fazi, koja uključuje gradnju obilaznice Stona, moguće je postići niže cijene od predviđenih. U prvom krugu natječaja svoj interes za gradnju Pelješkog mosta pokazalo je 12 tvrtki ili konzorcija. U drugi krug pozvano je njih osam koje su zadovoljile tehničke, financijske i pravne kriterije. Na kraju su svoje konačne ponude dostavila dva konzorcija i jedna tvrtka. Pritom ni jedna hrvatska građevinska tvrtka nije u konkurenciji da dobije posao gradnje Pelješkog mosta. Jedina hrvatska tvrtka koja je i mogla konkurirati za taj posao, ali udružena s nekim od jakih svjetskih igrača, bio je Viadukt, no on je u međuvremenu otišao u stečaj.
Tako je od gradnje Pelješkog mosta odustao i francuski Bouygues, koji je planirao javiti se na natječaj upravo s Viaduktom. Odustajanje pet tvrtki ili konzorcija koji su bili pozvani da u drugom krugu dostave svoje konačne ponude naši upućeni sugovornici objašnjavaju upravo time što nisu mogli naći domaće podizvođače radova. Kažu da Kinezima, primjerice, to neće biti problem jer će oni, ako dobiju posao, na gradilište Pelješkog mosta dovesti radnike iz Kine. Kinezima, kao najvećim svjetskim proizvođačima čelika, nije tako predstavljao toliki problem ni rast cijene tog konstrukcijskog materijala.

Rok za gradnju 3,5 godina

Ako kineski konzorcij bude odabran za graditelja Pelješkog mosta, to bi bio prvi veliki posao neke od kineskih korporacija u Hrvatskoj. China Road and Bridge Corporation (CRBC) podružnica je China Communications Construction Company koja je u vlasništvu kineske vlade, odnosno države, i koja ima godišnje prihode od gotovo 55 milijardi dolara. CRBC ima bogato iskustvo u gradnji mostova, i to puno dužih od Pelješkog. Tako je ta tvrtka sagradila u Kini most Donghai koji je dug 32 kilometra, zatim Hangzhou Bay Bridge – 35 kilometara – i most Jintang – 26 kilometara. Astaldi je pak trebao graditi u Hrvatskoj autocestu Zagreb – Goričan po koncesijskom modelu, no taj ugovor je hrvatska Vlada raskinula 2000.
Astaldi je pak s IC Icatasem sagradio treći most preko Bospora, dug 2,1 kilometar. Strabag je već dugo godina prisutan u Hrvatskoj, dobio je brojne projekte u cestogradnji. Strabag je bio primjerice izvođač radova na mostu Franje Tuđmana u Dubrovniku i na 1,45 kilometara dugom mostu Sheikh Khalifa u Abu Dhabiju. Ugovor za gradnju Pelješkog mosta, dugog 2,4 kilometra, mogao bi se potpisati do kraja godine. Nakon što povjerenstvo Hrvatskih cesta odabere izvođača prema kriteriju ekonomski najpovoljnije ponude, ostali imaju pravo na žalbu. Rok za dovršetak radova je pak 3,5 godine od potpisivanja ugovora.


IZVOR: www.vecernji.hr
POSJETA: 963

Povezane vijesti