Nova geotermalna elektrana - strateški projekt

Petak, 26.07.2019. | Vijesti
Vlada je na jučerašnjoj sjednici u Čakovcu projekt AAT Geothermae u Draškovcu proglasila strateškim


Na sjednici Vlade koja je nakon 14 godina ponovno održana u Čakovcu doneseno je nekoliko važnih odluka za Međimurje. Kada je riječ o energetici, svakako se ističe proglašenje projekta "Napredna geotermalna energana s internalizacijom ugljikovih spojeva AAT Geothermae" strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske. Riječ je o projektu hibridne elektrane koja se osniva na iskorištavanju geotermalne energije.

Inovativni i ekološki projekt bi se trebao ostvariti u Draškovcu, pri čemu će se iz podzemlja, s dubine 1800 - 2300 m crpiti geotermalna voda i metan. Toplina vode i istodobno pridobiveni metan (tj. prirodni plin) i drugi plinovi koristit će se za proizvodnju električne energije, dok se se iz zemlje iscrpljeni ugljični dioksid, kao i onaj koji se dobije izgaranjem plina utiskivati natrag u podzemno ležište.

Riječ je ujedno o projektu koji se kao jedini iz istočne i srednje Europe i jedan od ukupno 19 iz cijele Europe financira sredstvima Europske komisije iz programa NER 300 koji je namijenjen za financiranje inovativnih i klimatski prihvatljivih energetskih tehnika.

Uz već postojeću GTE Velika Ciglena Hrvatska je u društvu samo dvadesetak država u svijetu koje imaju funkcionalne geotermalne elektrane, a s planiranim pokretanjem AAT Geothermae u Draškovcu iduće godine postati ćemo prva država u svijetu u kojoj je razvijena i puštena u pogon prva napredna geotermalna energana nove generacije.


IZVOR: energetika-net.com
POSJETA: 715

Povezane vijesti