U Splitsko-dalmatinskoj županiji radni sastanak s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem

Utorak, 30.07.2019. | Vijesti
Danas se u prostorijama Splitsko dalmatinske županije održao redoviti radni sastanak ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića sa županom Blaženkom Bobanom i gradonačelnikom grada Splita Androm Krstulovićem Oparom.


Uz ministra Olega Butkovića sastanku u županiji nazočili su i predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, predsjednik uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić, te predsjednik uprave HŽ infrastrukture Ivan Kršić. Sastanku su nazočili i ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić te gradonačelnici i načelnici gradova i općina preko čijeg područja prolaze planirane ceste..

Na sedmom po redu sastanku uglavnom se razgovaralo o temama infrastrukturnih projekata usvojenih na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj u Splitu u svibnju prošle godine.

Radovi na tunelu Komorjak iznad Cetine kod Omiša počinju u rujnu, najavio je ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković.

- Hrvatske ceste su potpisale ugovor za obilaznicu Omiša, to je jedna faza multimodalne platforme Solin-Stobreč-Dugi Rat-Omiš ukupno vrijedne 180 milijuna kuna i radovi počinju u rujnu. Konkretno, na izgradnji tunela Komorjak iznad Cetine čime će se rasplesti dio oko Omiša - dodao je Butković i pojasnio kako sada počinju raditi jedan dio multimodalne platforme, a da se drugi priprema za iduće operativno razdoblje.

Rok izgradnje tunela i mosta preko Cetine je tri godine.

- Znamo koliko vozila prolazi ljeti kroz Stobreč i Podstranu. Nužno je da nakon Pelješkog mosta, koji je obilježio ovaj operativni program, u idućem operativnom razdoblju multimodalna platforma bude udarni projekt Vlade - kazao je Butković- Prva točka sastanka je bila nova trasa ceste preko Hvara, odnosno trasa Drvenik-Ravča. Gradonačelnici i načelnici su dobili rokove koje aktivnosti trebaju napraviti u idućih mjesec dana kako bi mogli nastaviti s aktivnostima. Standardni projekti koje realiziramo idu zacrtanom dinamikom, poput tunela Kozjak, poput Mravince-TTTS, tunela Komorjak i mosta nad Cetinom, nadvožnjak nad Širinom. Nadamo se da nas već na jesen očekuje potpisivanje ugovora za luku Omiš, vrijednog oko 70 milijuna kuna - kazao je Blaženko Boban koji smatra da bi se u idućem razdoblju, kada počne realizacija svih projekata, mogli suočiti s nedostatkom građevinske operative.

Za tunel Kozjak se radi studija i projektna dokumentacija, a Butković kaže da bi za dionicu Mravince-TTTS do kraja godine trebali imati građevinsku dozvolu te da bi radovi trebali početi u 2020. godini. Sprema se dokumentacija i za dionicu Ravča-Drvenik, a bitna dionica je i Zagvozd-Imotski.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara najavio je da su danas dogovorili da se u idućih mjesec i pol dana raspišu natječaji za idejni i glavni projekt tunela Toć, odnosno spoj Istočne obale gradske luke s Poljičkom cestom.

- On je apsolutni prioritet! Svi napori koje smo napravili u rasterećenju gradske luke dali su svoje rezultate, ali sigurno neće biti dovršeni dok ne napravimo taj spoj. Vrlo je važno da je taj projekt sukladan s Masterplanom za kojeg vjerujem da ćemo na jesen usvojiti. Dogovorili smo s HC-om da će za izgradnju Zagorskog puta, spoja Domovinskog rata i novog čvorišta Solinske ceste u Vranjicu, oni preuzeti obvezu financiranja izgradnje kao i izgradnju i rekonstrukciju Solinske ceste od tog čvorišta do križanja s Domovinskim ratom na Kocunaru, a na Solinskoj cesti planiramo i dodatne dvije trake. Masterplan će dati rješenja, dobili smo punu potporu sudionika po kojem će se riješiti spoj Trajektne luke s Kopilicom, njezinu snažnu ekstenziju prema Zračnoj luci kao i cjelokupni promet s aspektima multimodalnog rješenja - otkrio je splitski gradonačelnik.IZVOR: www.dalmacija.hr i Dalmatinski portal
POSJETA: 537