Hrvatski dizajner poznat po spektakularnim svjetlosnim projektima dobio prestižnu nagradu

Utorak, 13.08.2019. | Zanimljivosti
Moskovski Evolution Tower svijetli prema zamislima svjetski poznatog Hrvata, dizajnera rasvjete i vlasnika nagrađene kompanije, Deana Skire, koji je domaćoj javnosti najpoznatiji po svjetlećim dizalicama u Puli.


Hrvatska kompanija Skira osvojila je prestižnu IES nagradu u SAD-u za dizajn rasvjete ruskog Evolution Towera. Skira je dobila jednu od samo 18 nagrada koje su ove godine dodijeljene u 200 različitih kategorija, a riječ je o jedinom projektu nagrađenom u kategoriji energetske učinkovitosti i zaštite okoliša javlja portal novac.hr

- Bilo nam je iznimno važno da projekt bude tehnološki napredan i energetski učinkovit i ponosni smo što možemo doprinijeti promociji naše domovine i u ovako specijaliziranom segmentu kao što je dizajn rasvjete u arhitekturi – kazali su u Skiri.Velebni moskovski Evolution Tower sjedište je korporacije Transneft, najveće globalne kompanije za distribuciju energije, a taj neboder svijetli prema zamislima svjetski poznatog Hrvata, dizajnera rasvjete i vlasnika nagrađene kompanije, Deana Skire, koji je domaćoj javnosti najpoznatiji po svjetlećim dizalicama u Puli.

foto: Grad Pula/WikipediaIpak, njegov potpis nose i brojni drugi spektakularni svjetlosni projekti u Hrvatskoj i inozemstvu.

Sustav koji su Skira i njegov tim implementirali na Evolution Toweru troši čak četiri puta manje energije od europskih normi, pojasnili su, a taj se princip može primijeniti i na čitave gradove koji bi tako “doista postali energetski učinkoviti i povoljno utjecali na održivi razvoj lokalnih zajednica uz bitno smanjenje svjetlosne buke i onečišćenja”, tvrde.

Inače, IES nagradu dodjeljuje Međunarodno udruženje inženjera svjetlo tehnike (Illuminating Engineering Society) koje okuplja više od 8.000 članova, odnosno stručnjaka s naprednim znanjima o svjetlu.


IZVOR: novac.jutarnji.hr
POSJETA: 620