Počelo rušenje jednog od simbola Splita

Utorak, 03.10.2017. | Vijesti
Bageri napali hotel Ambasador, a na njegovo mjesto dolazi luksuzno zdanje od 17 milijuna eura u vlasništvu njemačkog kralja cipela
Započelo je rušenje hotela "Ambasador" na Trumbićevoj obali, objekta sagrađenog 1937. godine, nešto starijima poznatog i pod nazivom Dom JNA, čime se uvelike mijenja vizura grada. Djelatnici tvrtke "Dal Kon-ing", zaduženi za obavljanje radova, doveli su jučer mehanizaciju na Matejušku i krenuli s uklanjanjem starog zdanja na čijem će mjestu niknuti hotel sa "četiri i pol zvjezdice" u koji novi vlasnik, Klaus Alex Birkenstock, ulaže čak 17 milijuna eura. Riječ je, podsjetimo, o vlasniku poznatog njemačkog obućarskog brenda koji je lani u travnju kupio tvrtku "Retoi" od nasljednika legendarnog trenera Tomislava Ivića, a u portfelju ove firme bio je i "Ambasador".

Rušenje objekta će, prema našim procjenama, trajati 45 dana, a koristi se uobičajena tehnologija za naseljena mjesta, odnosno "grickanje" od vrha prema dolje. Četiri i pol mjeseca bit će nam, pak, potrebno za zaštitu građevinske jame jer moramo "kopati" čak sedam metara ispod razine mora, odnosno napraviti podrumski dio ispod terase koja je na pomorskom dobru. Samo to ulaganje na dijelu pokrivenom koncesijom koju smo, inače, počeli plaćati još lani, iznosi 20,2 milijuna kuna - objašnjava Nenad Kurtović, bivši direktor tvrtke "Retoi" kojeg je investitor angažirao kao savjetnika za odnose s javnošću.

Kako se procjenjuje da će sama gradnja zgrade od nulte razine potrajati 14 mjeseci, luksuzni bi hotel trebao biti gotov do ljeta 2019. godine, i to u slučaju da se radovi ne prekidaju u špici sezone, odnosno u srpnju i kolovozu 2018. To je, inače, bila i glavna tema sastanka koji su predstavnici investitora u ponedjeljak imali sa splitskim gradonačelnikom, Androm Krstulovićem Oparom.

- U svakom slučaju, imamo njegovu podršku, iako će glavnu riječ imati gradske stručne službe. Načelno nas, dakle, gradonačelnik podržava i nema ništa protiv toga da radimo ljeti, ali uz uvjet da zaštitimo gradilište kako treba i da građevina dođe u fazu gradnje u kojoj više nema onečišćenja. Na sastanku u Banovini rečeno je i da je cilj da sve bude završeno u roku jer su pusti projekti u gradu započeti, a nisu okončani - objašnjava Kurtović.


IZVOR: www.slobodnadalmacija.hr
POSJETA: 853

Povezane vijesti