Korak bliže novim splitskim javnim garažama

Petak, 27.09.2019. | Vijesti
Na Sućidru, Ravnim Njivama, Mertojaku i Lokvama gradit će se prve četiri od planiranih devet javnih garaža.


Korak bliže tome Grad Split i Split parking trebali bi biti već u utorak, nakon usvajanja Zaključka o davanju ovlaštenja ovoj gradskoj tvrtki za poduzimanje svih potrebnih radnji pri realizaciji ovog projekta, a u ove četiri garaže predviđeno je oko tisuću parkirnih mjesta.

Istovremeno, priprema se i dokumentacija za ostale lokacije, a da bi se stvorile pretpostavke za gradnju parkirališne infrastrukture koja u pojedinim kotarima u kojima trenutno, zbog neriješenih vlasničkih odnosa ili ograničenja GUP-a nije moguća, tvrtka Split parking uputila je Gradu i prijedlog izmjena postojećeg GUP-a.

Podsjetimo, Split parking je zajedno s Društvom arhitekata Splita početkom ove godine proveo natječaj za izradu arhitektonsko-urbanističkih rješenja za javne garaže na devet splitskih lokacija, s ciljem pronalaska najboljih rješenja kojim se predviđa izgradnja 2197 parkirališnih mjesta u devet garaža. Ukupna vrijednost ulaganja procijenjena je na 97,5 milijuna kuna s PDV-om. Prvo mjesto osvojio je rad mladih arhitekata Grgura Butigana, Jakova Matasa, Bernardice Grubišić i Katarine Kazić. Nakon procjene utjecaja istovremene gradnje na više gradskih lokacija, projekt bi se trebao podijeliti u dvije faze, kako bi se osiguralo nesmetano odvijanje prometa u gradskim kvartovima.

Nove garaže u Splitu trebale bi se graditi po modelu Design and Build (Projektiraj i gradi), što znači da bi nakon postupka javne nabave odabrani izvođač u suradnji sa stručnjacima najprije krenuo u izradu projekte dokumentacije na temelju odabranog idejnog rješenja, u ishođenje potrebnih dozvola te potom u samu gradnju.

Paralelno, Split parking krenuo bi i u sanaciju postojećih gradskih javnih garaža za koje su već izrađeni izvedbeni projekti sanacije, a sljedeći korak je provedba javnog natječaja u svrhu odabira izvođača. U sanaciju bi tako najprije trebale garaža u Smiljanićevoj, Šimićevoj, na Zagorskom putu, Pujankama i Odeskoj.


IZVOR: Grad Split
POSJETA: 475