Dani Orisa 19

Subota, 28.09.2019. | Vijesti
Ovogodišnji Dani Orisa održat će se u Zagrebu 19. i 20. listopada 2019., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. To je međunarodni arhitektonski simpozij koji organiziraju časopis Oris i Oris Kuća arhitekture.Dani Orisa 19 održat će se 19. i 20. listopada 2019. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Dani Orisa međunarodni je arhitektonski simpozij koji organiziraju časopis Oris i Oris Kuća arhitekture. Dvodnevno događanje, koje se održava od 2001. godine, predstavlja najznačajnija imena svjetske arhitektonske i kulturne scene, a svake godine okuplja više od 2000 posjetitelja iz Hrvatske, okolnih zemalja, pa i šire.


Na ovogodišnjim Danima Orisa svoja će predavanja održati arhitekti i dizajneri:

Mario Botta (Švicarska)

Pohađao IUAV u Veneciji kod Carla Scarpe i Giuseppea Mazzariola. Za vrijeme studija radi s Le Corbusierom i Louisom Kahnom. Profesionalnu karijeru započinje 1970. u Luganu; projektira obiteljske kuće, škole, poslovne zgrade i sakralne građevine. Predaje na arhitektonskim fakultetima diljem svijeta. Njegov je rad objavljivan u mnogim publikacijama, predstavljan na izložbama te ovjenčan nizom nagrada.

www.botta.ch


3LHD (Hrvatska)

Interdisciplinarni arhitektonski ured, zainteresiran za integraciju raznih disciplina; arhitekture, urbanog i pejzažnog krajolika, dizajna, umjetnosti. Takav je pristup rezultirao serijom projekata i realizacija u Hrvatskoj i inozemstvu tijekom posljednjih dvadesetak godina. Autori ikoničnih projekata suvremene hrvatske arhitekture, poput Mosta hrvatskih branitelja i Centra Zamet u Rijeci, Splitske rive i hotela Lone.

www.3lhd.com


Estúdio Gustavo Utrabo (Brazil)

Diplomirao arhitekturu i urbanizam na Federalnom sveučilištu Paraná (UFPR) 2010. Gostujući profesor na Sveučilištu u Hong Kongu i docent na Sveučilištu Escola da Cidade u São Paulu. Jedan od utemeljitelja studija Aleph Zero s kojim je 2018. godine osvojio RIBA-inu nagradu za najboljeg mladog arhitekta i najbolju zgradu. Godine 2019. osnovao Estúdio Gustavo Utrabo

https://gustavoutrabo.com


6a architects (Velika Britanija)

Ured 6a architects osnovali su Tom Emerson i Stephanie Macdonald 2001. u Londonu. Osvojili više RIBA-inih nagrada, medalju Schelling 2012., u užem izboru za nagradu Stirling 2017. Emersonu je 2018. dodijeljena nagrada Conrad Ferdinand Meyer u Zürichu. Projekti i teorijska djela ureda izlagani su i objavljivani izvan granica Ujedinjene Kraljevine. Emerson je predavao na fakultetima poput AA, Cambridge te ETH Zurich. U kolovozu 2019. izabran za dekana ETH Zurich.

www.6a.co.uk


Neno Kezić (Hrvatska)

Diplomirao na Arhitektonskom Fakultetu u Zagrebu. Nakon studija radi u uredu Michael Hopkins and Partners u Londonu. Nakon povratka osniva vlastiti ured Arhipolis u Splitu. Redovni je profesor na studiju arhitekture na FGAG, Split. Dobitnik je nagrada Vladimir Nazor, Drago Galić, Bernardo Bernardi, nagrade Zagrebačkog salona, nagrade Artur i nagrade Cemex.

www.arhipolis.hr/Arhipolis/People.html"


Piero Lissoni (Italija)

Studio Lissoni vodi projekte na globalnoj razini u polju arhitekture, produkt dizajna, grafičkog dizajna i korporativnog identiteta. Na čelu s Pierom Lissonijem, studio kombinira niz znanja i vještina i prilagođenim pristupom u različitim poljima razvija stilistički kod koji je nemoguće kopirati te prepoznatljivi vizualni identitet. Među nedavnim realizacijama ističe se projekt interijera Grand Park Hotela Rovinj.

www.lissoniassociati.com


Cristóbal Palma (Čile)

Studirao na londonskom Arhitektonskom fakultetu AA prije nego je započeo karijeru fotografa fokusiranog na arhitekturu, putovanja i reportažu. Objavljivan u časopisima poput The New York Times, Domus i Architectural Digest. Izlagao na niz samostalnih izložbi. Autor kratkih filmova posvećenih arhitekturi, od kojih je jedan predstavljen na 13. venecijanskom bijenalu arhitekture, a film Piling Up osvojio je nagradu za najbolji kratki film o arhitekturi na festivalu ArqFilmFest u Santiagu.

cristobalpalma.com


Harquitectes (Španjolska)

Arhitektonski studio osnovan 2000. godine sa sjedištem u Sabadellu u Barceloni. Vode ga četiri partnera koji su diplomirali pri E.T.S.A. Vallès. Gostujući predavači diljem Europe i Amerike, a radovi su im priznati brojnim nagradama te odabrani za izložbe u domovini i inozemstvu. Dva projekta nominirana su za nagradu Mies van der Rohe Award 2019.

www.harquitectes.com


Moderatori:

Maroje Mrduljaš (Hrvatska)

Arhitekt i kritičar arhitekture i dizajna

Dinko Peračić (Hrvatska)

Nagrađivani arhitekt


ORIS TALKS - Designing Architectural Education

Ovogodišnji Dani Orisa 19 unose jednu novinu u program. Riječ je o Oris Talks koji će se održati na temu Designing Architectural Education, a u javnoj raspravi sudjelovat će istaknuti međunarodni stručnjaci:

Martha Thorne

Izvršna direktorica Pritzkerove nagrade i direktorica Arhitektonskog fakulteta IE u Madridu

Dekanica Fakulteta arhitekture i dizajna IE u Madridu. Izvršna direktorica Pritzkerove nagrade od 2005. Njezini su glavni interesi međunarodna suvremena arhitektura, gradovi u razvoju i promjene uloge arhitekta. Magistrirala na Sveučilištu u Pennsylvaniji i usavršavala se na londonskom Ekonomskom fakultetu. Članica žirija nekoliko uglednih nagrada, predaje i sudjeluje u nizu međunarodnih arhitektonskih natječaja.

Mia Roth Čerina

Profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu

Izvanredna profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. S Tončijem Čerinom vodi arhitektonski ured. Za realizaciju dječjeg vrtića u naselju Lanište u Zagrebu bili su nominirani za nagradu Viktor Kovačić, a za osnovnu školu u Popovači za nagrade Mies van der Rohe, Medalju HKA i Piranesi. Osvojili su nagradu Viktor Kovačić za 2018. godinu. Uz nastavu i praksu, Roth Čerina je angažirana u aktivnostima kojima je cilj podizanje kulture prostora i razvoj arhitektonske edukacije.

Tom Emerson

Profesor i dekan ETH Zurich

Sa Stephanie Macdonald 2001. u Londonu osnovao ured 6a architects, koji je osvojio više RIBA-inih nagrada, medalju Schelling 2012., u užem izboru za nagradu Stirling 2017. Projekti i teorijska djela ureda izlagani su i objavljivani izvan granica Ujedinjene Kraljevine. Godine 2018. dodijeljena mu je nagrada Conrad Ferdinand Meyer u Zürichu. Predavao na fakultetima poput AA, Cambridge te ETH Zurich. U kolovozu 2019. izabran za dekana ETH Zurich.

Tadej Glažar

Profesor i prodekan na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani

Slovenski arhitekt i profesor i prodekan na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani, ključna figura slovenske arhitektonske scene. Školovao se na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani i Institutu Berlage u Amsterdamu. Dobitnik nagrade Piranesi i Plečnikove nagrade za osnovnu školu u Kočevju te nagrade Domofin za poslovno-skladišnu kuću u Grosuplju.


Izložba:

U sklopu Dana Orisa 19 u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) otvorit će se izložba čileanskog arhitektonskog fotografa i autora kratkih filmova Cristóbala Palme naziva Caracoles.


Mario Botta, Kapela Santa Maria degli Angeli, Monte Tamaro, Švicarska; foto: Enrico Cano


3LHD, Grand Park Hotel Rovinj, Rovinj, Hrvatska; foto: Jure Živković


Estúdio Gustavo Utrabo, Dječje selo, Formoso do Araguaia, Brazil; foto: Leonardo FinottiINFORMACIJE I PRODAJA ULAZNICA

Kontakt osoba /// Marina Vugrinčić
Oris d.o.o.
Kralja Držislava 3, HR-10 000 Hrvatska, Zagreb
tel: + 385 1 37 78 177
fax: + 385 1 37 56 243
e-mail: marina@oris.hr
web: www.oris.hr

Cijena ulaznice: 450 HRK
Cijena studentske ulaznice: 250 HRK


IZVOR: arhitekti.hr i DAZ
POSJETA: 802

Povezane vijesti