Rekordan broj prijava za stambene kredite za mlade

Petak, 04.10.2019. | Zanimljivosti
3706 mladih prijavilo se kako bi uz subvencije stambenih kredita osigurali svoj dom. Za one koji ove godine nisu našli odgovarajući stan ili kuću za ovaj rok prijava, moći će to učiniti dogodine, u ožujku i rujnu 2020.


S današnjim danom zatvorile su se prijave za subvencionirane stambene kredite, a ove godine srušen je rekord – u Agenciju za pravni promet i nekretnine (APN) s jučerašnjim danom je pristiglo 3706 prijava mladih koji uz pomoć države na povoljniji način žele riješiti svoje stambeno pitanje, a prijave su se prikupljale još danas. Ovo je demografska mjera kojom se mladima želi pomoći da ostanu i svoju obitelj osnuju u Hrvatskoj.

"Imamo najveći broj prijava do sada, a mladi se još danas mogu prijaviti tako da očekujemo da će ovaj brojka još narasti. Ovo je najbolji dokaz da su mladi prepoznali mjeru i da im je korisna jer interes ni nakon trećeg poziva ne jenjava, već raste. Nama je ovo poticaj da nastavimo dalje s ovom mjerom. To nisu samo brojke, to su mladi ljudi, mlade obitelji u kojima se čuje dječji smijeh. U obiteljima koje su dobile subvencije u prva dva poziva rođeno je više od 850 djece" poručio je ministar Predrag Štromar.

Već ovog utorka pređen je prošlogodišnji broj prijava, a zbog velikog interesa i molbi mladih, rok je bio i produžen. Trenutno u APN-u traje obrada pristiglih zahtjeva, a prema do sada obrađenim zahtjevima prosjek godina prijavitelja je 33 godine. Najstariji ima 44 godine, dok najmlađi ima svega 20 godina.

"Ograničenja broja subvencija nema i svi koji su predali valjanu dokumentaciju dobit će subvencije, a za one koji ove godine nisu našli odgovarajući stan ili kuću za ovaj rok prijava, moći će to učiniti dogodine, u ožujku i rujnu 2020. Definiranim terminima želimo građanima omogućiti bolje planiranje kada je rješavanje stambenog pitanja posrijedi. Pozivam mlade ljude da se i iduće godine pridruže tisućama onih koji su uz pomoć subvencioniranih kredita riješili svoje stambeno pitanje" - rekao je ministar Predrag Štromar.

Podsjetimo, subvencija se produljuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a ove godine izglasane su i izmjene Zakona kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. Ove godine odabrano je ukupno 12 kreditnih institucija koje su ponudile kamate od 2,19 do 3,75 posto, najniže kamate do sada.

U protekle dvije godine više od 5300 mladih dobilo je subvencije, a do kraja sljedeće godine više od 20 tisuća mladih obitelji imat će svoj dom zahvaljujući subvencijama i POS-u.

U program poticane stanogradnje (POS) do sada je uloženo više od četiri milijarde kuna. Mladi po tom programu imaju mogućnost kupiti stan po cijeni kvadrata manjoj od tržišne, a dobivaju sigurnost i kvalitetu izgradnje. Po njemu je do sada izgrađeno 8 276 stanova, u pripremi je još tisuću, ponajprije u mjestima u kojima raste turizam. Sve to spada u stambenu politiku koju provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.IZVOR: Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja; foto: Josip Ostojić/arhiva
POSJETA: 560

Povezane vijesti