Svečano obilježena 100. godišnjica Građevinskog fakulteta u Zagrebu

Srijeda, 16.10.2019. | Vijesti
Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je danas središnja hrvatska visokoobrazovna instituciju koja okuplja najveći dio znanstvenog i istraživačkog potencijala u području građevinarstva.
FOTO HINA

U povodu 100. obljetnice Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu danas je održana svečana akademija u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski".

Dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić istaknuo je kako se ta institucija, od početka visokoškolskog obrazovanja u području građevinarstva u Hrvatskoj 1919. godine do danas, razvila u središnju hrvatsku visokoobrazovnu instituciju koja okuplja najveći dio istraživačkog potencijala u području građevinarstva u RH.

Akademska zajednica ne smije biti neiskorišteni kapital neke zemlje, rekao je Lakušić, dodavši da su znanstveno-istraživački projekti Građevinskog fakulteta usmjereni prema inovacijama, novim tehnologijama te su zasnovani na suradnji s gospodarstvom.

Velikih rezultata nema bez kvalitetne infrastrukture, a Građevinski fakultet pokazao je u proteklim godinama da postiže velike međunarodne rezultate, napomenuo je.

Građevina je djelatnost koja dodiruje svaku poru naših života - kamo god se okrenemo, vidimo djela građevinskih inženjera, "u čemu je veliku ulogu imao, ima i imat će Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dodao je. "Mi nemamo svakodnevnu reklamu u medijima, naša reklama su naši studenti, građevine koje ponosno stoje, oni govore u ime nas", poručio je Lakušić.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras istaknuo je kako Građevinski fakultet svojim uspjesima i kvalitetom, te znanstvenim postignućima, predstavlja bitnu sastavnicu toga sveučilišta i znanstveno-obrazovnog sustava u cjelini. Naglasio je ulogu inženjerstva "upregnutog u boljitak svoje zemlje"."Ono služi svima nama, od cestovne infrastrukture, do mostova i različitih građevina, a da ne govorimo koliko je taj fakultet sudjelovao nakon Domovinskog rata u projektima za obnovu naše domovine", rekao je rektor. "Nije sve u formalnim stvarima, nego je i u onome što činimo za našu domovinu Hrvatsku. Tehničko područje je tu nezaobilazno, i tih sto godina u kojem smo stvorili 11-12 tisuća građevinskih inženjera veliki je uspjeh", poručio je Boras.

Divjak: Ulaganje u ljude imperativ je razvoja

Svečanoj akademiji nazočili su i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, kao izaslanik predsjednika Vlade RH.

Ministrica Divjak čestitala je Građevinskom fakultetu i svim njegovim djelatnicima i studentima "prvih sto uspješnih akademskih godina", istaknuvši kako je ta ustanova uvijek bila "čvrst, ali i elegantan most između akademske zajednice i gospodarstva", "most između važnih istraživačkih pitanja koja proizlaze iz praktičnih problema u gospodarstvu i znanstveno utemeljenih rješenja".

Danas je znanje postalo glavni pokretač gospodarskog razvoja i stoga je uloga visokog obrazovanja, posebno sveučilišta, neprocjenjiva, a svaka posljedica propuštenih prilika nesaglediva, upozorila je Divjak. U tom smislu, ulaganje u ljude imperativ je razvoja i zato znanost i obrazovanje moraju biti prioritet, napomenula je, u čemu je izuzetno važna "trovrsna uloga" Sveučilišta, od relevantnog visokog obrazovanja, izvrsnosti u znanosti, do služenja društvu općenito.

"Stoga me izuzetno raduje da Građevinski fakultet u svojoj viziji ističe da želi ostvariti i međunarodnu prepoznatljivost, poticati mobilnost studenata i istraživača, ali i postati regionalni centar izvrsnosti", kazala je Divjak.

Ministar Štromar naglasio je da je obrazovanje prioritet ove Vlade, upozorivši da se Hrvatska sada nalazi pred izazovima stvaranja istinski konkurentnog društva.

"Krenuli smo u utrku na duge staze i vrijeme je da se izdignemo iznad dnevno-političkih tema, iznad neslaganja u stavovima, ostavimo iza sebe prošlost i ideologije i krenemo prema istim ciljevima, a to je da našoj djeci, učenicima i studentima bude bolje nego što je bilo nama. Sada su pred nama novi izazovi. Posla ima, no nedostaju radnici. Kako ćemo riješiti taj problem? Samo djelovanjem", rekao je Štromar.

Povijest ustanove predstavljena je kratkim filmom "Prvih sto godina Građevinskog fakulteta u Zagrebu", a na svečanosti su dodijeljene nagrade zaslužnim djelatnicima fakulteta, i to za znanost, za nastavu, za sveukupnu djelatnost na fakultetu, za mladog znanstvenika i za najbolje objavljeni rad. Uručena su i posebna priznanja međunarodnim znanstvenicima za doprinos afirmaciji fakulteta, te djelatnicima Građevinskog fakulteta za doprinos razvoju fakulteta, kao i dodijeljene nagrade najboljim studentima.

Svečanu akademiju svojim su nastupima uveličali zbor Muzičke akademije Zagreb i glazbenici Zagrebačke filharmonije, uz solističke nastupe Đanija Stipaničeva i Sandre Bagarić.


IZVOR: MGIPU/HINA: fotografije: Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag, MGIPU
POSJETA: 527

Povezane vijesti