Obnova Hrvatskog doma u Tončićevoj blizu završetka.

Četvrtak, 17.10.2019. | Gradilište
Radovi započeti 2017. godine vrijedni su 22 milijuna kuna.
Nakon što su radovi na vanjskoj fasadi Hrvatskog doma u Tončićevoj ulici u najvećom mjeri privedeni kraju, naziru se obrisi konačnog uređenja koncertne dvorane i pratećih unutarnjih prostora.

Hrvatski dom izvana Hrvatski dom izvana Hrvatski dom izvana Hrvatski dom izvana

Do kraja ove godine svi radovi bit će završeni, a obnovu Hrvatskog doma vrijednu 22 milijuna kuna financiraju Grad Split i Ministarstvo kulture.

Hrvatski dom iznutra/foto: Grad Split Hrvatski dom iznutra/foto: Grad Split Hrvatski dom iznutra/foto: Grad Split Hrvatski dom iznutra/foto: Grad Split

Hrvatski dom secesijska je građevina podignuta 1908. godine prema projektu arhitekta Kamila Tončića. Sva arhitektonska obilježja i simbole "sastrugali" su talijanski fašisti 1942. godine.
2005., u mandatu gradonačelnika Zvonimira Puljića, pokrenuta je inicijativa da se Hrvatskom domu vrati izvorni izgled, te su angažirane tri kulturnjakinje – Zdenka Mišura, tadašnja ravnateljica Gradskog kazališta lutaka, članica Orkestra HNK Nada Kuzmić i konzervatorica Sanja Buble – kako bi se koncipirao projektni program obnove zgrade uz osuvremenjivanje sadržaja. Naglasak je bio da se u prizemlju zadrži netom obnovljeno Gradsko kazalište lutaka, a da se nekadašnja svečana dvorana na katu prilagodi funkciji suvremene koncertne dvorane, te su potom krenule duge pripreme i prikupljanje dokumentacije za složeni projekt obnove zgrade.

Uređenje objekta započelo je 2017. i sada se konačno primaklo svome kraju.


IZVOR: Grad Split i Slobodna Dalmacija; foto: Grad Split i NadzorPLUS
POSJETA: 1246

Povezane vijesti