23. Međunarodni sajam SASO od 23.-26.10. u Spaladium Areni

Ponedjeljak, 21.10.2019. | Vijesti
Ovogodišnji, 23. po redu, Međunarodni sajam SASO otvara se u srijedu u Spaladium Areni, a svoje mjesto našlo je 896 brendova iz osam zemalja. Povodom skorog otvorenja organizatori su danas održali iscrpnu press konferenciju.


Zadnja dekada listopada je vrijeme kada već 23. godinu za redom kreće SASO, međunarodni sajam koji je postao neizostavnim mjestom za sve one koji se bave graditeljstvom, drvnom i metalnom industrijom, energetikom, obrtništvom, turizmom...

Ovogodišnji sajam okuplja 896 brendova, izlagača i suizlagača iz osam zemalja koji će izložit svoje proizvode do subote 26. listopada.Ove godine poseban porast bilježimo u segmentu bazena, bazenske tehnike i wellness opreme, a naši posjetitelji zasigurno će biti oduševljeni brojnim inovacijama u dekoraciji i uređenju interijera, kazala je direktorica Sajma Split Sanja Vuković Veić.

- Saso je dokazao da je pravo mjesto za doći po informacije kako obnoviti objekte, kako izgraditi nove i kako ugovoriti prave poslove za nadolazeću turističku sezonu. Ove godine poseban porast bilježimo u segmentu bazena, bazenske tehnike i wellnes opreme, a naši posjetitelji će zasigurno biti i oduševljeni brojnim inovacijama iz segmenta izgradnje objekata, dekoracije i uređenja interijera, alata, strojeva... Osim toga, ponudit će pored prezentacija i bogat popratni stručni program - s ponosom je istakla direktorica.U ime gradske uprave organizatorima je čestitao Pave Zaninović koji je istaknuo kako je Saso brend.

- To nas posebno veseli jer nam je bitan gospodarski sektor čime pokazuje da smo zdrava sredina za razvoj poduzetništva te za turizam posezoni - zaključio je Zaninović.

Damir Čarić iz UO za gospodarstvo i EU fondove u ime Županije je također izrazio zadovoljstvo što su uz Saso koji pokazuje da sajmovi ne gube svrhu, naprotiv.

Čarić je predstavio radionicu s prezentacijom Green Mind projekta Splitsko-dalmatinske županije koji se realizira u okviru EU projekta Interreg Mediteran

– Cilj Green Mind projekta je poticanje suradnje malih i srednjih poduzetnika s fakultetima i istraživačkim znanstvenim ustanovama, kako bi na osnovu svojih potreba kreiraju novu zelenu industriju koja je temeljena na inovativnosti. Vrijednost projekta je 2,5 milijuna eura i dijeli se na osam partera, a vrijednost zelene industrije za budućnost je nemjerljiva, istaknuo je Čarić.

Partner ovogodišnjeg SASO-a je Max & Moris jedna od najpoznitijih tvrtki proizvođača namještaja, njihov operativni direktor Mario Čerina kazao je kako njihova tvrtka ima 110 zaposlenika, ali teško dolazi do kvalificiranih radnika tako da moraju uvoziti i iz Makedonije i susjednih zemalja.

– Kod nas nema stroja starijeg od dvije godine, a riječ je o uređajima koji koštaju i po pola milijuna eura. No radne snage nema! Ne školujemo dovoljno toga kadra. Na sajmu ćemo prezentirati sve ono što se moglo vidjeti i na sajmovima u Milanu, Kölnu i u Turskoj, a odnosi se na opremanje malih i velikih hotela, kazao je Čerina.

Postojimo 30 godina s preko 110 zaposlenih, doveli bismo sve naše stolare na SASO jer gledamo da novac ostane u našoj županiji - kazao je Čerina. Uz to je naveo da pokrivaju 80 posto tržišta u Dalmaciji.

Predsjednik splitske Županijske komore Joze Tomaš je naveo kako je 23. godišnjica sajma respektabilan broj, da je i teško zamisliti takvu tradiciju, a kamoli trajati te da je SASO toliki brend da okuplja sve relevantne čimbenike.

U ime građevinara sadržajni program najavila je Adela Visković, predsjednica UGIS-a.

- Mi kao građevinska struka se pokušavamo implementirati u sve probleme Splita, tako smo sa stručnjacima napravili jednu priču koja počinje s uvidom GUP, i zašto se Split promatra kao grad koji stagnira. Želimo ponuditi i rješenja, a ne samo pričati o problemima - najavila je Visković uz nadu da će se zaista dignuti prašina o temi konferencije.

Osim izlagačkog programa, sajam ima bogat stručni program, u čijoj su pripremi pomagali Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split, Hrvatska gospodarska komora i Udruga građevinskih inženjera Split.

- U okviru Dana građevinara organiziramo okrugli stol na temu "Urbano planiranje i promet", gdje ćemo pokušati naći odgovor na pitanja prometnih rješenja u centru grada kako bi se spriječili kolapsi u turističkoj sezoni. Prikazat ćemo GUP iz 2006. godine i vidjeti što se do danas realiziralo, kazala je Adela Visković.

Predsjednik Županijske komore Split Joze Tomaš kazao je kako od 14.500 hrvatskih tvrtki čak njih 14 posto se bavi građevinom.

- Izazovno je razdoblje pred nama, muči nas nedostatak radne snage, a i produženjem turističke sezone - smanjuje se period rada za graditelje, kazao je.

Na Sajmu će sudjelovati i sedam srpskih tvrtki, zahvaljujući suradnji sa srpskom komoromSASO je, dodajmo na kraju, najznačajniji sajam za graditeljstvo, drvnu i metalnu industriju, alate i opremu, elektrotehniku i energetiku te obrtništvo i malu privredu koji se održava u vrijeme neposredno nakon završetka još jedne uspješne turističke sezone, kada cijeli turistički sektor započinje s pripremama za sljedeću, odnosno planira gradnju, renoviranje i ulaganja u turističke objekte.

Kao tradicionalno najznačajniji ovakav gospodarski skup u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Hrvatskoj i regiji, sajam SASO sadrži 10 specijaliziranih sajmova te niz stručnih događanja, 23. Međunarodni sajam graditeljstva, 23. Međunarodni sajam drvne industrije, 23. Međunarodni sajam metalne industrije, 23. Međunarodni sajam alata, strojeva i opreme, 20. Međunarodni sajam obrtništva, male privrede i poduzetništva, 19. Međunarodni sajam elektronike i energetike, 11. Međunarodni sajam ekologije - SEKO, 5. Međunarodni sajam kamena, 4. Međunarodni sajam bazena i bazenske opreme, 4. Međunarodni sajam komunalne opreme.

Na sajmu SASO 2019 održava se i bogat program stručnih konferencija i gospodarskih susreta, 16. Dan arhitekata, 12. Dan građevinara, Konferencija o prihvatljivim investicijama u graditeljstvu, te predstavljanje europskog projekta Greenmind Interreg MED te brojne radionice, savjetovanja, prezentacije, edukacije i predavanja.

Portal NadzorPLUS već treću godinu je jedan od medijskih pokrovitelja sajma te ćemo vas svaki dan izvještavat sa sajamskih događanja.

sasofair.com

Stručni program sajma SASO


IZVOR: Sajam SASO
POSJETA: 630

Povezane vijesti