Otvorena prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj - Velika 1

Utorak, 19.11.2019. | Vijesti
Prva hrvatska geotermalna elektrana, ujedno i najveća u kontinentalnoj Europi s binarnom tehnologijom, vrijedna 325 milijuna kuna, svečano je otvorena u bjelovarskom prigradskom naselju Ciglena.
foto: Maks Petković

Turski MB Holding u geotermalne izvore u Velikoj Cigleni uložio je 325 milijuna kuna kako bi izgradio geotermalnu elektranu koja energijom može opskrbljivati 29 tisuća kućanstava, a zapošljava deset radnika.

U realizaciju projekta uključene su i hrvatske tvrtke koje su odradile više od pola posla pa tako udio usluga i opreme nabavljene na hrvatskom tržištu iznosi 220 milijuna kuna, odnosno 68 posto, čulo se na otvorenju kojemu su nazočili predsjednik Uprave MB Holdinga Muharrem Balat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) Maja Pokrovac kao izaslanica predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan, voditelj projekta Velika 1 Dragutin Domitrović, kao i predstavnici HEP-a, Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE), Grada Bjelovara, županije, izvođača radova.

Velika 1, ime koje smo odabrali za ovu geotermalnu elektranu, nije odabrano slučajno. U Turskoj imamo pet geotermalnih elektrana, a u Hrvatskoj se nadamo izgraditi jednak broj, ako ne i više, poručio je predsjednik Uprave MB Holdinga Balat.

Dodao je da se geotermalna energija, za razliku od solarne i energije vjetra, može iskorištavati 24 sata dnevno svih 365 dana u godini.

Takvi projekti mogu se realizirati samo uz silan entuzijazam i godine ulaganja.

Ovdje je do sada uloženo više od 300 milijuna kuna i to je dokaz koliko je ovaj tim stručan i koliko je vjerovao u ovaj projekt. Svima nam je u interesu svaki novi kilovat energije iz obnovljivih izvora i u tomu ćete imati punu potporu Vlade RH. Energetska strategija do 2030. godine potpuno je fokusirana na upravo na energiju iz obnovljivih izvora, ustvrdio je ministar Ćorić i izrazio nadu da će MB Holding u Hrvatskoj izgraditi barem šest geotermalnih elektrana.

foto: Maks Petković

Voditelj projekta Dragutin Domitrović pojasnio je da se geotermalna voda crpi s dubine od oko 2.800 metara i na površinu dolazi pri temperaturi od 166 stupnjeva Celziusa.Energetski potencijal geotermalnih izvora je nesumnjivo velik, naglasila je izaslanica predsjednice RH i direktorica OIEH Maja Pokrovac. "Hrvatska može razviti stotine MW i mogla bi se čak vratiti na kartu proizvođača turbina te domaćim resursima i tehnologijama nametnuti u Europi.
Nakon Bjelovara, MB Holding planira nastavak ulaganja u Hrvatskoj u Legradu, gdje je planirana izgradnja geotermalne elektrane očekivane snage od 19,9 MW.

Inače, investicija u geotermalno nalazište u Cigleni pored Bjelovar započela je 2006. godine, a puni zamah dobila je nakon ulaska turskog MB Holdinga. Ta tvrtka u Turskoj ima geotermalne elektrane instalirane snage 70 megavata, a elektrana u Cigleni prva je u koju su investirali izvan matične države.

Ključni događaj uslijedio je sredinom 2015. godine, nakon proizvodno-utisnih ispitivanja bušotina VC-1A i VC-1 koje je probušila Ina u ranim 1970-tim godinama. Ina je tada izradila tek hipotetske analize crpilišta u Cigleni, koje nikada nisu dokazane u praksi jer je INA tražila naftu, a ne vodu.

Zahvaljujući napretku tehnologije i izdašnosti geotermalnih izvora, snaga elektrana s prvotno predviđenih 4,71 gotovo se učetverostručila, na sadašnjih 16,5 MW bruto snage.

Geotermalna elektrana Velika 1 u punoj je proizvodnji od ožujka 2019. godine i električnom energijom opskrbljuje gotovo cijeli Bjelovar. Njezinim pokretanjem otvoreno je deset radnih mjesta u lokalnoj zajednici, a tijekom gradnje koja je trajala dvije godine na elektrani je radilo 15-ak domaćih kompanija. Osnovna tehnologija elektrane proizvod je talijanskog Turbodena, a od ukupne vrijednosti investicije više od 68% isporučeno je u materijalima, opremi ili uslugama domaćih dobavljača i izvođača.IZVOR: HRT, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike; foto: Maks Petković i MZOiE; video: Bjelovarac.hr
POSJETA: 851