Split i Hvar domaćini 4. otočnog foruma za čistu energiju europskih otoka

Srijeda, 20.11.2019. | Vijesti
Otočni forum za čistu energiju europskih otoka u organizaciji Tajništva za otoke održava se 20.- 22. studenog u Splitu i Hvaru.


Forum su danas u hotelu Le Meridien Lav otvorili gospođa Ditte Juul-Jørgensen, Generalna direktorica Europske komisije za energiju i Ministar energetike i zaštite okoliša gospodin Tomislav Ćorić.

Na Forumu će biti prikazan niz dobrih primjera i praksi, potaknut će se dijalog između različitih aktera koji sudjeluju u procesu energetske tranzicije europskih otoka te sudionicima Foruma predstaviti i različita tehnološka rješenja. Dosadašnji otočni forumi za čistu energiju održani su u Grčkoj, Španjolskoj i Švedskoj, a za 4. otočni forum izabrana je Hrvatska, točnije Split i Hvar.

U sklopu prvog dana Foruma šest europskih otoka objavilo je svoje strategije tranzicije na čistu energiju, čineći tako veliki korak ka dekarbonizaciji svojih energetskih sustava s jakim naglaskom na angažman građana. Otočne zajednice posljednjih 9 mjeseci su aktivno razvijale Strategije za prelazak na čistu energiju sa snažnim naglaskom na važnost uključivanja svih relevantnih dionika te stavljanje građana u centar energetske tranzicije: Aranski otoci (Irska), Cresko-lošinjski arhipelag (Hrvatska), Culatra (Portugal), La Palma (Španjolska), Salina (Italija) i Sifnos (Grčka).

Generalna direktorica za energetiku, Ditte Juul-Jørgensen, izjavila je: “Zahvaljujući evoluciji tehnologije, potencijal za smanjenje troškova energije na otocima i prelazak na energetsku neovisnost nikada nije bio veći. U kontekstu paketa “Čista energija za sve Europljane”, osnovna je Inicijativa Čista energija za otoke EU s ciljem pružanja pomoći i ubrzanja procesa tranzicije. Štoviše, otoci mogu biti svjetionici za globalno djelovanje protiv klime. Bilo da se radi o korištenju energije vjetra, obnovi kuća i zgrada, korištenju elekričnih vozila, dekarbonizaciji pomorskog prometa ili primjeni obnovljivih izvora energije za toplu vodu za kućanstvo i grijanje, rješenja za dekarbonizaciju predstavljena na ovih šest pilot otoka usmjerit će ih ka većoj energetskoj učinkovitosti, korištenju više obnovljivih izvora energije i nisko – ugljičnim pravcima razvoja“.

Izdvajamo:

• Cresko-lošinjski arhipelag ima za cilj potpuno dekarbonizirati svoj energetski sustav do 2040. To će se djelomično postići solarnim elektranama u vlasništvu lokalne zajednice.

• Culatra će raditi na 100-postotnoj vlastitoj potrošnji obnovljive energije koja će biti u vlasništvu lokalne zajednice.

• Aranski otoci će instalirati vjetroelektrane u vlasništvu zajednice, preuređivati ​​domove i postavljati dizalice topline ili druge obnovljive izvore energije za toplu vodu u domaćinstvu i grijanje prostora

• Salina ima za cilj povećati svijest javnosti o energiji i okolišu. Salina će dekarbonizirati svoje pogone za proizvodnju električne energije, prebaciti se na 100% električnu / hibridnu mobilnost na otoku, povećati učinkovitost u zgradama i dekarbonizirati svoj pomorski promet.

• La Palma ima za cilj punu dekarbonizaciju i samodostatnost u energetskom sektoru. Otočni tim za tranziciju snažno je usmjeren na izgradnju snažnog otočkog energetskog sustava, aktivno uključujući više od 100 lokalnih udruga koja su se obvezala podržati tranziciju otoka.

• Sifnos želi postati 100% obnovljiv i samodostatan, te je razvio brojne različite pravce koje bi otok mogao slijediti kako bi postigao taj cilj. Sva postrojenja bit će u suvlasništvu lokalne zajednice i privatnih investitora.

Strategije energetske tranzicije su izradili otočni timovi za energetsku tranziciju na otocima uz stručnu i savjetodavnu podršku Tajništva za čistu energiju EU otoka. Spremnost ovih strategija će u narednim mjesecima usmjeriti razvoj projekata i jačanje loklanih strateških okvira kojima se pojačava angažman i uključivanje lokalne zajednice. Dodatno su trenutno u procesu izrade strategije energetske tranzicije na čistu energiju na dvadesetak drugih EU otoka koji će se objaviti u narednoj godini, a od kojih izdvajamo Brač, Hvar i Korčulu iz Hrvatske.

Tijekom drugog i trećeg dana koji će se održati u hotelu Amfora na Hvaru, sudionici će imati priliku razmijeniti iskustva, upoznati se s različitim tehnologijama, ali i naučiti više o različitim modelima uključivanja otočana u investicijske projekte energetske tranzicije. Također svoje će viđenje prelaska na čistu energiju predstaviti i voditelji energetskih tranzicija na otocima Hvaru, Braču i Korčuli.


IZVOR: otoci.eu/Tajništvo za otoke
POSJETA: 451