Tržište će dovesti rast cijena nekretnina u realne okvire poruka je s 32. Foruma poslovanja nekretninama.

Petak, 29.11.2019. | Vijesti
Jesenski, 32. Forum poslovanja nekretninama u organizaciji Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore, održan je danas u hotelu Sheraton u Zagrebu. Ove je godine Forum okupio više od 600 sudionika.


Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović poručio je danas da na hrvatskom tržištu ne postoji nekretninski balon, no i da svi u industriji poslovanja nekretninama moraju voditi brigu o održivosti te biti umjereni prenosi Poslovni dnevnik.

"Mi mislimo da nekretninski balon ne postoji, no da su cijene dijelom pretjerane - jesu, i smatramo da će to tržište regulirati", izjavio je Ranilović Hini na 32. Forumu poslovanja nekretninama u organizaciji Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore (HGK), koji je u zagrebačkom hotelu Sheraton okupio više od 600 dionika industrije.

Ranilović apelira na odgovornost svih u djelatnosti poslovanja nekretninama, u smislu da moraju voditi brigu o održivosti, jer previsoke cijene nisu poželjne.

Pojašnjava da većina agencija za kupoprodaju nekretnina nastoji staviti cijene u realne okvire, no postoje iznimke i trend kod pojedinih agencija koje se žele svidjeti prodavatelju pa tako podižu cijenu nekretnine, u smislu da sugeriraju veću prodajnu cijenu kako bi tada oni postali posrednici u njenoj prodaji.

U prijevodu, neki u pribavljanju nekretnina prate objavljene oglase drugih kolega, stupe u kontakt s prodavateljem uz obrazloženje da imaju kupca te nekretnine koji nudi veću cijenu, čime nastoje privoljeti prodavatelja da uzme njih za posrednika.

Materijalno je postalo jedini kriterij

Takvo ponašanje je nelojalno, nekorektno, predstavlja dovođenje prodavatelja u zabludu, a i nekolegijalno je jer se prevarom poništava trud kolege, kaže Ranilović, koji je poručio okupljenima kako ima osjećaj da je materijalno postalo jedini kriterij, a da je nekolegijalnost na vrhu.

Kaže da je kod tržišta nekretnina poželjno da ne raste pretjerano jer uvijek može doći do jo-jo efekta, u smislu da je nakon prevelikog rasta i pad dublji.

"Ne možemo rezati granu na kojoj sjedimo, moramo biti umjereni i održivi, no pojedinci koji su manjina dižu cijene iz totalno nerealnih okvira, koji bi mogli uzrokovati probleme sutra", kaže Ranilović.

Poručuje da je tržište nekretnina u svojevrsnom uzletu, no kako u Udruženju pokušavaju "spuštati tu tenziju".

"Kao pametni ljudi s iskustvom krize iz 2008. svjesni smo što se može dogoditi, no to naravno ne znači da najavljujemo ili očekujemo ikakve krize", rekao je Ranilović, dodajući da je želja stabilno tržište s održivim rastom.

Ranilović je kazao da tržište već sada ne prati kvalitetno visoke cijene jer se promet usporava, a napominje i da mjerilo trebaju biti realizirane cijene nekretnina, koje su često bitno niže od traženih.

Kada je riječ o tržištu nekretnina u budućem razdoblju, Ranilović procjenjuje da će u sljedeće dvije godine cijene nekretnina doći u "neke realne okvire". Smatra da će još sljedeće godine rasti, no sporijim tempom, nakon čega bi trebalo doći do stabilizacije.

"Ciklus rasta će polako usporavati i završiti", kaže Ranilović te dodaje da će neki prodavatelji biti nezadovoljni jer će shvatiti da ne mogu dobiti ono što su zamislili.

Ranilović: Subvencioniranje stambenih kredita ne postiže svoju svrhu

Ranilović kaže da su u Udruženju protiv subvencioniranja stambenih kredita jer ne postižu svrhu i ne dovode nove kupce, a smatra da su oni imali smisla samo kada je na tržištu bio slab promet.

Napominje da kratkoročna potražnja u nekom određenom roku uvijek podiže cijenu.

"Da je bilo kakva mjera koja je permanentna tijekom cijele godine, onda u redu, no čim je neki rok, onda takva mjera stvara cikluse, pa tako nakon svakog kruga subvencija dolazi do jakog usporavanja tržišta, dok se uoči dodjele subvencija ono podigne i porastu cijene, što nikako ne valja u ovom trenutku", pojašnjava Ranilović u izjavi za Hinu.

Dodaje da ova mjera ne obuhvaća one kojima je potrebna, s obzirom na to da je mogu koristiti oni koji su kreditno sposobni, dok su ovi drugi, koji bi trebali biti ciljana skupina, najčešće kreditno nesposobni i uslijed nepovoljnih okolnosti odlaze na rad u inozemstvo.

Ove se godine u sklopu Foruma, koji je okupio više od 600 sudionika, raspravljalo o aktualnim temama iz branše, uključujući stanje na tržištu, odnosno mogućem stvaranju nekretninskog balona, sudskoj praksi u vezi sa Zakonom o posredovanju u prometu nekretnina i Zakonom o obveznim odnosima, GDPR-u i obvezama posrednika u prometu nekretninama povezanim sa zaštitom osobnih podataka te Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Održana je i panel-rasprava o utjecaju subvencija na tržište nekretnina, očekivanjima za idućih pet godina i najboljim praksama agenata koji profesionalno rade i obavljaju posredovanje u skladu s Kodeksom etike.


IZVOR: Poslovni.hr/HINA; foto: Josip Ostojić - nadzorpLUS
POSJETA: 624

Povezane vijesti