Hotelska arhitektura dubrovačkog područja 1955. - 1975.

Srijeda, 04.12.2019. | Vijesti
U Galeriji Dulčić Masle Pulitika u Dubrovniku predavanje će održati povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka, nezavisna kustosica i urednica Iva Körbler.


Društvo arhitekata Dubrovnik, Hrvatska komora arhitekata - Područni odbor Dubrovnik i Umjetnička galerija Dubrovnik pozivaju vas na predavanje

"Hotelska arhitektura dubrovačkog područja 1955. - 1975."

koje će danas, 4.12.2019. godine s početkom u 19 sati u Galeriji Dulčić Masle Pulitika održati povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka, nezavisna kustosica i urednica Iva Körbler.

O predavanju:

Razdoblje hrvatske arhitekture između 1955. i 1975. period je sustavne i planirane turističke izgradnje na jadranskoj obali i otocima, kada je postavljen temelj današnjih turističkih resursa i kapaciteta s kojima se predstavljamo kao reprezentativna mediteranska turistička destinacija. U tom vremenskom periodu, s naglaskom na razdoblje između 1958. i 1973. domaća hotelska arhitektura prati aktualne svjetske arhitektonske tendencije i trendove, a pojedini arhitekti specijaliziraju upravo ovu arhitektonsku tipologiju.

Taj se arhitektonski fenomen odražava i na hotele dubrovačkog područja, gdje su u navedenom razdoblju izgrađeni mnogi hoteli koje i danas valoriziramo kao optimalne stilsko-morfološke modele prema prostornom mjerilu, zasićenosti turističke destinacije i autentičnim regionalnim karakteristikama hrvatskog i dubrovačkog (mikro)prostora i pejzaža.

Na primjerima istaknutih hotela dubrovačkog područja, poput hotela Excelsior, hotela Vis, hotela Libertas, hotela Dubrovnik Palace, hotela Villa Dubrovnik, hotela Lero, hotela Kompas, hotela Park, hotela Bellevue, hotelskog kompleksa na Babinom Kuku (DU), hotela Croatia (Cavtat), hotela Župa (Srebreno), hotela Petka (Gruž), hotela Pelegrin i Gorica (Kupari), hotela Neptun i Adriatic (Lapad), hotela Lafodia (Lopud), hotela Astarea (Mlini) i Plat (Plat), mogu se pratiti više ili manje uspješno implementirani elementi utilitarne i servisne funkcije tzv. arhitekture za odmor i dokolicu, ali i shvaćanje hotelske interpolacije u gradsko tkivo i konfiguraciju specifičnog terena kao nove arhitektonsko-prostorne vrijednosti.

Ulaz je besplatan, a predavanje se u Programu stručnog usavršavanja vrednuje s dva (2) sata

Prijaviti se na skup vezano uz bodovanje možete preko Prijavnice Hrvatske komore arhitekata.


IZVOR: Hrvatska komora arhitekata; foto: arhiva NadzorPLUS
POSJETA: 518

Povezane vijesti