Aglomeracija Split-Solin: potpisan ugovor težak preko 1,7 milijarda kuna za poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture

Ponedjeljak, 13.01.2020. | Gradilište
Realizacijom ovoga ugovora područje Splita i Solina postaje najveće gradilište u državi koje čeka prava komunalna revolucija te od 2023. godine čak 25.000 ljudi više neće ovisiti o crnim jamama.


Ugovor o poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin vrijedan preko 1,7 milijarda kuna potpisan je danas u nazočnosti splitskog gradonačelnika Andre Krstuloviće Opare i župana Blaženka Bobana. Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor "Hrvatskih voda" Zoran Đuroković i direktor "Vodovoda i kanalizacije-Split" Tomislav Šuta.Gradonačelnik, koji je ujedno i predsjednik skupštine "Vodovoda i kanalizacije", istaknuo je da će ova investicija kompletno promijeniti infrastrukturu sliku gradova i općina na području aglomeracije, ali i donijeti drugačiji odnos prema okolišu.

"Iza današnjeg čina stoje mjeseci i mjeseci mukotrpnog i kvalitetnog rada. U sljedećem razdoblju područje naše aglomeracije bit će veliko gradilište, a što će na kraju rezultirati boljim životom za sve naše građane, od Splita, Solina, dalje prema Klisu, Dugopolju i Podstrani. Dakako, inzistirat ćemo i na poštivanju svih predviđenih rokova. Na koncu, u ovome projektu najbolje se ogleda i važnost hrvatskog članstva u Europskoj uniji", rekao je, među ostalim, Andro Krstulović Opara zahvalivši se pri tome svima koji su dali najbolje od sebe da ovaj veliki infrastrukturni projekt dođe u fazu početka realizacije.Župan Blaženko Boban naveo je kako će projekt poboljšanja vodno-komunalno infrastrukture, uz sve predviđene zahvate, na koncu biti težak čak 5 milijarda kuna, a svi zahvati bit će okončani do kraja 2023. godine. U tom kontekstu, poručio je župan, bit će izražena potreba za dodatnim angažmanom domaćih radnika i građevinske operative.Resorni ministar, Tomislav Ćorić, istaknuo je kako je pitanje rješavanja vodno-komunalne infrastrukture na području Splitsko-dalmatinske županije jedan od prioriteta rada ministarstva kojeg vodi. Jedini postulat koji je bio vodilja u ovom projektu, naglasio je Ćorić, javni je interes i što kvalitetniji život svih građana ove županije.

"Ovaj projekt ne samo da je izazov za domaći građevinski sektor, nego kao takav izravno pruža doprinos rastu hrvatske ekonomije. Sada slijedi druga faza, javna nabava i izvođenja građevinskih radova", objasnio je ministar Ćorić.Čelnici "Hrvatskih voda" i "Vodovoda i kanalizacije", Đuroković i Šuta, iznijeli su precizne brojke kazavši kako je ovaj infrastrukturni projekt ukupne vrijednosti 1.791.760.602,63 kuna, a od ukupno prihvatljivih troškova koji iznose 1.419.408.482,096 kuna, 68,71 posto odnosno 975.315.032,88 kuna financirat će se putem bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Preostalih 458.093.449,22 kuna ili 31,29 posto sufinancirat će se nacionalnim sredstvima. Do konca 2023. godine, ova aglomeracija dobit će, kako je iznio Šuta, 65 kilometara vodovodne mreže, 125 kilometara kanalizacije, pročistač... Izgradit će se i nova vodosprema koja će osigurati dovoljnu autonomiju sustava vodoopskrbe u slučaju kvarova. Tisuće kućanstava će dobiti priključak na kanalizaciju.
- Zadovoljstvo nam je da svega nakon nekoliko mjeseci od potpisa za aglomeraciju Kaštela-Trogir, sada potpisujemo za Split-Solin čime rješavamo velike probleme i osiguravamo pravo na pitku vodu i Dugopolju, Podstrani i Klisu - ponosan je Šuta.
Istaknuo je da će ovim projektom riješiti i pročistač Stupe čime će se uskladiti s EU direktivama. Ministar je rekao da će, nakon Splita, uskoro potpisati i ugovor za Imotsku krajinu čime će završiti ciklus za sredstva vodoopskrbne infrastrukture.Među brojnim uzvanicima koji su nazočili današnjoj svečanosti bili su i gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, načelnici općine Klis Jakov Vetma, Dugopolja Perica Bosančić i Podstrane Mladen Bartulović, potom zamjenik splitskog gradonačelnika Nino Vela te savjetnici Krešimir Budiša i Ivica Grubišić Gire. Podsjetimo, nositelj ovog projekta je splitski "Vodovod i kanalizacija", a realizira ga u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, "Hrvatskih voda", gradova Split i Solin te općina Klis, Dugopolje i Podstrana.

Pogledajte u videu koji dijelovi Splita, Solina, Dugopolja, Podstrane i Klisa dobivaju novu vodovodnu i kanalizacijsku infrastrukturu. Kanalizacijski ispust s Katalinića briga prebaciti na uređaj za pročišćavanje Stupe kod TTTS-a, gdje će biti izgrađen novi pogon, pa će voda biti i biološki pročišćena te će se takva ispuštati u more ispred Stobreča, kroz ispust dug 2,7 kilometara...IZVOR: Grad Split / Dalmatinski portal
POSJETA: 1151

Povezane vijesti