Grad Split konačno se uknjižio na zgradu HNK

Utorak, 11.02.2020. | Vijesti
Grad Split uknjižio se na zgradu Hrvatskog narodnog kazališta, što znači kako će se uskoro krenuti s najavljenim investicijama u infrastrukturu zgrade i prilaz za pristupačnost osoba s invaliditetom.


Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta Split sagrađena je 1893. godine, a uništena je u velikom požaru 1970. Sama obnova trajala je gotovo deset godina, a program se izvodio u dvorani Doma Lora te u dvorani Kina Split. Od tada vlasnički odnosi nisu bili uređeni te je Grad Split 25. siječnja 2018. pokrenuo postupak pred Općinskim sudom u Splitu za provedbu uknjižbe vlasništva na Grad, a postupak je okončan nakon dvije godine te je 28. siječnja ove godine doneseno rješenje o dozvoli uknjižbe na Grad Split. Budući da je ovim vlasništvo HNK Split konačno i formalno na Gradu Splitu, stječu se uvjeti za prijavu na fondovska sredstva u cilju sanacije i uređenja zgrade HNK Split.Dok se isto ne dogodi, Grad Split je u Proračunu za 2020. godinu osigurao sredstva za jedan od važnijih infrastrukturnih zahvata u civilizacijskom smislu, a to je prilagodba zgrade za pristupačnost osoba s invaliditetom. Time nepristupačnost najznačajnije kazališne ustanove u Dalmaciji ove godine definitivno postaje - prošlost. Tijekom prošle godine izrađena je projektna dokumentacija – prilagodit će se ulaz u samu zgradu, ulazi u lože te ugraditi lift, a svi su projekti odobreni od Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Splitu. U tijeku je priprema za postupak nabave radova ugradnje lifta na mjestu gdje se trenutno nalazi blagajna koja će se izmjestiti. Prilagodit će se i ulazna vrata loža, kao i glavni ulaz u samu zgradu postavljanjem nove rampe, koja će, za razliku od postojeće, odgovarati svim uvjetima kako bi osobe s invaliditetom mogle samostalno ući. U Proračunu za ovu godinu za ove projekte predviđeno je 850 tisuća kuna.

Nedavno su završeni građevinski radovi prilagodbe sanitarnog čvora u prizemlju kazališta. Sredstva su osigurana prijavom Grada Splita na natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja te sponzorskim sredstvima HEP-a i splitskih „Lionsa“ na humanitarnom koncertu.

Hrvatsko narodno kazalište uz potporu Ministarstva kulture i Grada Splita u ovoj godini planira i obnovu fasade na glavnom pročelju zgrade.


IZVOR: Grad Split; stara fotografija: Facebook stranica Split kroz povijest
POSJETA: 582