Predstavljen plan novog kvarta na Korešnici, prvog planskog od Splita 3

Srijeda, 12.02.2020. | Vijesti
Sredinom iduće godine trebalo bi početi ishođenje svih potrebnih dozvola za gradnju oko 1000 stanova na Korešnici u kojima bi bili smješteni stradalnici Domovinskog rata, mlade obitelji, članovi znanstvene zajednice i zaštićeni najmoprimci.


Sljedeći tjedan raspisat će se natječaj za Korešnicu gdje bi dom moglo naći 3000 stanovnika, pretpostavka, u oko tisuću stanova. Osim toga, planira se niz kulturnih, javnih, zdravstvenih, sportsko-rekreacijskih sadržaja. Na temelju pobjedničkog rada, očekuju se rješenja krajem travnja, krenut će se u izradu Urbanističkog plana uređenja, a prema procjeni, u ishođenje dozvola najdalje sredinom sljedeće godine. Na Korešnici bi trebao tako niknuti cijeli novi kvart, kako je opisao predsjednik DAS-a Dragan Žuvela, prvi planski od Splita 3 i dijela Žnjana.

Natječaj su najavili gradonačelnik Andro Krstulović Opara, Dragan Žuvela te Božo Zadro koji je inicirao projekt prije šest godina. Na Korešnici će, prema planu, dom naći branitelji stradalnici Domovinskog rata, mlade obitelji kroz program POS-a, znanstvenici te zaštićeni najmoprimci.

-Kucnuo je trenutak za prirodno i urbanistički posve zaokruženo širenje Splita na istok, prema sunčanim padinama našeg Mosora. Taj korak je izgradnja naselja na Korešnici gdje će svoj dom naći preko tri tisuće Splićana, naših branitelja, mladih ljudi i znanstvenika - kazao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara na javnom predstavljanju Natječaja za izradu idejnog urbanističkog rješenja za područje Korešnice. Kako je naveo gradonačelnik, riječ je o zemljištu površine 15,3 hektara koje je Vlada Republike Hrvatske poklonila Gradu Splitu na svojoj posljednoj sjednici održanoj u gradu pod Marjanom, a koliko stanova će se izgraditi pokazat će upravo najbolje urbanističko rješenje.O izgradnji novog dijela Splita nekoliko riječi uputio je i gradski vijećnik Božo Zadro podsjetivši da se cijela ideja začela još 2014. godine, dok je on bio predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade: - Nakon niza realnih i nerealnih razloga koji su usporavali ovaj projekt, nakon niza sastanaka, mogu samo reći – konačno! Procedura Natječaja je konačno krenula. Bit će to naselje na ponos cijelog Splita. Svoj dom naći će stradalnici Domovinskog rata, mlade splitske obitelji, članovi znanstvene zajednice, kao i socijalne kategorije - poručio je Zadro.Predsjednik Društva arhitekata Splita Dragan Žuvela istaknuo je kako se radi o prvom planskom širenju Splita nakon više desetljeća. Usporedbe radi, nastavio je čelnik DAS-a, novo naselje na Kili površine je oko tri i pol hektara, dok će buduće naselje na Korešnici biti pet puta veće. Kako je pojasnio Žuvela, zainteresirani akteri za projekt su Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Središnji državni ured za obnovu i stambenu izgradnju. - To neće biti getoizirano naselje, nego mix skupina različitog socijalnog karaktera. Nakon što se natječajem izabere urbanističko rješenje, slijedi izrada urbanističkog plana uređenja, potom ishođenje dozvola za izgradnju i sama izgradnja naselja, odnosno kvarta. Ovo je širenje koje će povezati i naselja u svom okruženju, kazao je, među ostalim Žuvela. Također, naveo je Žuvela, projekt novog splitskog kvarta na Korešnici predviđa 80 do 100 tisuća kvadrata stambene površine, 9 tisuća kvadrata površine javnih sadržaja kao što su dječji vrtići, pastoralni centar, manje trgovine, školska ambulanta i prostorije kotara, uz uređene javne zelene površine. Natječaj za izradu idejnog urbanističkog rješenja bit će objavljen sljedeći tjedan, raspisuje ga Grad Split, a provest će ga Društvo arhitekata Splita. Žuvela je iskoristio prigodu zahvaliti se na izvrsnoj suradnji pročelnici Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša Ani Sapunar te vijećniku i hrvatskom branitelju Boži Zadri.

Predsjednik žirija koje će vrednovati pristigle radove bit će dr.sc. Tihomir Jukić, a članovi Lea Pelivan, Tomislav Vreš, mr.sc. Gojko Berlengi i Ana Sapunar te Božo Zadro kao zamjenik člana. Stručni savjetnici su Dražen Pejković i Luka Oršulić, u tehničkoj komisiji su Jana Novaković i Luka Mužinić dok je tajnik natječaja Dragan Žuvela.


IZVOR: Grad Split
POSJETA: 648

Povezane vijesti