Predstavljen plan za preuređenje Žnjana "Plan za Žnjan"

Petak, 06.03.2020. | Vijesti
U Banovini je danas predstavljen idejni projekt uređenja žnjanskog platoa. Izradio ga je Studio Kuzmanić, a detalje otkrili gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i inženjer Marin Kaliterna.
Uređenje Žnjanskog platoa, prostora od preko 100 tisuća metara četvornih površine, konačno ulazi u fazu realizacije. U tjednima pred nama krećemo sa “nultom“, pripremnom fazom, a to predviđa uređenje nogostupa na Šetalištu Ivana Pavla II., postavljanje potpuno nove rasvjete, izgradnja biciklističke staze s izlazima, odnosno okomicama u pravcu mora te hortikulturno uređenje u obuhvatu ceste - najavio je danas splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni detalji idejnog projekta uređenja Žnjanskog platoa, a prema nagrađenom projektu biroa „Ante Kuzmanić“ koji je 2018. godine od Ocjenjivačkog suda, a pod predsjedanjem danas pokojnog arhitekta Vjekoslava Ivaniševića, dobio jedinstvenu podršku žirija.

Za navedene građevinske radove, kako je najavio gradonačelnik, već danas kreće postupak javne nabave, kao što će i nacrt Plana upravljanja uskoro biti u postupku javnog savjetovanja. Također, izvijestio je Krstulović Opara, Grad Split je, preko nadležnih službi Županije Splitsko-dalmatinske, zatražio od Vlade RH i resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture 30-godišnju koncesiju za upravljanjem, odnosno pravo upravljanja nad priobalnim pojasom i pripadajućim akvatorijem. Vrijednost svih zahvata, do faze konačnog uređenja Žnjanskog platoa, prema studiji ekonomske opravdanosti splitskog Pomorskog fakulteta, iznosit će oko 27 milijuna eura.

Plan za Žnjan Plan za Žnjan Plan za Žnjan Plan za Žnjan Plan za Žnjan Plan za Žnjan Plan za Žnjan Plan za ŽnjanPlan za ŽnjanPlan za Žnjan

Arhitekt Marin Kaliterna iz projekt biroa „Ante Kuzmanić“ prezentirao je medijima arhitektonske aspekte uređenja priobalnog područja Žnjana. Istaknuo je uzdužnu šetnicu kao glavni kostur uređenja cijelog prostora kojeg šetnica dijeli na zonu plaže i zonu zelenog parka u kojem su, naveo je Kaliterna, niski objekti, kao i podzemna garaža u sjevernom djelu platoa. Projekt uređenja, kako je rekao arhitekt Kaliterna, koncentriran je na prostore slobode i rekreacije. Na ozelenjenoj površini između predviđenih objekata planirani su rekreacijski i društveni sadržaji: mali nogomet u "kavezu", odbojka na pijesku, teretana na otvorenom, skate park, dječja igrališta i još mnogi drugi sadržaji. Prva faza, prema riječima arhitekta Kaliterne, predviđa ishodovanje potrebnih dozvola za uređenje šetnice, sa pratećom infrastrukturom. U drugoj fazi realizacije projekta, kako je ocijenjeno, najzahtjevniji zahvat je izgradnja podzemne garaže s tipiziranim ugostiteljskim objektima iznad nje. Riječ je o objektima prizemnog tipa čiji su krovovi dio šetnice te s obzirom da se uzdišu i do 6 metara iznad mora za prolaznike i namjernike krovovi postaju i sjajni vidikovci. Osim toga, pojasnio je Kaliterna, na krovovima tipiziranih ugostiteljskih objekata predviđeni su i sportski tereni, poput tenis igrališta.

Voditelj Odsjeka za komunalno održavanje, Damir Babić istaknuo je, među ostalim, kako će se u idućim fazama realizacije projekta uređenja Žnjana raskrižje Velebitske ulice i Šetališta Ivana Pavla II. riješiti izgradnjom kružnoga toka.

Direktor DMC-a Ante Šunjić naveo je kako vrijeme potrebno za povrat cjelokupne kompletne investicije, prema studiji Pomorskog fakulteta, iznosi 26 godina.


IZVOR: Grad Split
POSJETA: 1936

Povezane vijesti