Preuređeni Hrvatski dom u Splitu (Fotogalerija)

Utorak, 12.05.2020. | Gradilište
Završena je cjelovita obnova zgrade Hrvatskog doma u Splitu, te je vrhunski spomenik secesije iz 1908., uz građevinsku sanaciju i revitalizaciju interijera, dobio svoje izvorno stilizirano pročelje. U tijeku je tehnički pregled zgrade.
Krajem prošlog tjedna započeo je tehnički pregled na novoobnovljenoj zgradi Hrvatskog doma u Tončićevoj ulici, nakon kojeg će uslijediti ishođenje i uporabne dozvole kako bi se ovaj vrijedni objekt stavio u funkciju.

Nakon što se obnova ovog velebnog objekta konačno dovrši, bit će to novo-staro mjesto u središtu grada – dom kulturnih, umjetničkih i društvenih zbivanja. Kako doznajemo iz Banovine, očekuje se da bi uporabna dozvola trebala biti ishođena tijekom ovog mjeseca s obzirom da se tehnički pregled odvija u etapama.

Secesijska zgrada iz 1908. godine novo je ruho obukla prošlog ljeta, kada su završeni radovi na vanjskoj fasadi. Nakon toga su uslijedili kompleksni radovi rekonstrukcije interijera i opremanja glavne koncertne dvorane te ostalih pratećih prostorija unutar same zgrade. S obzirom na starost i vrijednost zgrade izvršeni su i restauratorski radovi, a važno je istaknuti da je izgrađena i rampa za osobe s invaliditetom te ugrađen lift koji vodi do njezina samog vrha.

Rekonstrukciju interijera izvodila je tvrtka “Teh gradnja”, dok je za radove restauracije bila zadužena firma “Neir”. Novoobnovljena zgrada bogata je detaljima i ukrasima - glavama, vijencima, cvijećem, pletenicama izrađenim od betona u tvornici Betizza-Gilardi prema nacrtima samog Kamila Tončića. Ukrasi su obnovljeni prema fotografijama i ručno modelirani u kiparsko-restauratorskoj radionici tvrtke “Neir”, uz konzultaciju kipara Kažimira Hraste i restauratora Tončija Borovca iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Koncertna dvorana u Hrvatskom domu moći će primiti 250 posjetitelja, a bit će opremljena najsuvremenijim tehničkim pomagalima.

Pogledajte dio fotografija koje je danas objavio Grad Split (foto: Danijel Čikeš)
Preuređeni Hrvatski dom u Splitu Preuređeni Hrvatski dom u Splitu Preuređeni Hrvatski dom u Splitu Preuređeni Hrvatski dom u Splitu Preuređeni Hrvatski dom u Splitu Preuređeni Hrvatski dom u Splitu Preuređeni Hrvatski dom u Splitu Preuređeni Hrvatski dom u Splitu

Preuređeni Hrvatski dom u Splitu Preuređeni Hrvatski dom u Splitu Preuređeni Hrvatski dom u Splitu Preuređeni Hrvatski dom u Splitu Preuređeni Hrvatski dom u Splitu Preuređeni Hrvatski dom u Splitu Preuređeni Hrvatski dom u Splitu Preuređeni Hrvatski dom u Splitu

Preuređeni Hrvatski dom u Splitu Preuređeni Hrvatski dom u Splitu Preuređeni Hrvatski dom u Splitu


IZVOR: Grad Split
POSJETA: 1643

Povezane vijesti