Grad Split odustao od privremenog kolodvora na Kopilici

Ponedjeljak, 18.05.2020. | Vijesti
S obzirom i na najnovije okolnosti vezane uz pandemiju koronavirusa,u tijeku su konzultacije koje za cilj imaju izmjenu ugovora o zakupu zgrade i zemljišta, kao i ostalih financijskih obveza
Privremeni kolodvor na Kopilici neće ugledati svijetlo dana, sada je to više nego izvjesno, a osim toga, Grad će nakon što je platio gotovo 130.000 kuna zakupnine za zgradu i zemljište, tražiti i modifikaciju ugovora. Da se kolodvor neće izgraditi, kao i količinu uloženog novca, javnost je saznala zahvaljujući pitanju kojeg je postavio SDP-ov Joško Markić.

Krenimo redom, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je poništilo rješenje o izdavanju građevinske dozvole za autobusni kolodvor u Kopilici. Iz gradske uprave su naveli da zbog brojnih neriješenih imovinskopravnih odnosa na susjednim česticama "Grad Split u prihvatljivom vremenu ne može ishoditi potrebnu građevinsku dozvolu".

Otkrilo se tako i da je zadnji iznos plaćen u studenom prošle godine, te da je do sada plaćeno 11 rata.

U Gradu su našli zgodnim za preinaku ugovora i obveza naći kao izgovor pandemiju koronavirusa.

- S obzirom na najnovije okolnosti vezane uz pandemiju koronavirusa, te s tim u svezi teškoću u procjenjivanju njenog vremenskog trajanja, u tijeku su konzultacije koje bi za cilj imale izmjenu ugovora o zakupu zgrade i zemljišta, i ostalih financijskih obaveza dok god se ne sagledaju sve posljedice virusne pandemije - objašnjavaju (promašene) odluke.

Markića je tako, među ostalim, zanimalo, koliko iznosi mjesečna najamnina, kada je zadnji put plaćena i koji je bio iznos plaćen na ime zakupa.

Mjesečni najam za zgradu iznosi cca 6100 kuna, zadnja plaćena rata bila je u studenom 2019. godine, a ukupno je plaćeno 11 rata.

Na ime zakupa zgrade i zemljišta Grad Split isplatio je cca 129.300 kuna bez PDV-a - odgovorio je pročelnik za izgradnju Jurica Vojnović.

Također, iz odgovora je razvidno da i ne postoje nikakvi prihodi koje Grad ostvaruje zbog tog sklopljenog ugovora.

Odgovoreno je iz Banovine da gradska željeznica kao dio projekta povezivanja pomorske i zračne luke nastavlja s prometovanjem, ovisno o ljetnoj, odnosno zimskoj prometnoj potražnji.

Propadanje projekta, slobodno ga tako nazovimo jer jasno je da se privremeni kolodvor neće graditi, komentirao nam je predsjednik Društva arhitekata Split Dragan Žuvela. Iz DAS- a su odmah ustali zbog gradnje pozivajući se na jasna pravila koja određuju kako se ponašati na tom području. Apelirali su da je cijela zona gradskog projekta Kopilice, unutar koje bi bio i kolodvor, trebala ići na natječaj upravo zbog svoje važnosti i kompleksnosti.

- Rekli smo tada i ako politika gura nešto unatoč protivljenju struci, da preuzimaju političku odgovornost. Civilizacijski je standard, za ovakav ignorantski promašaj i neodgovorno trošenje javnog novca, tražiti političku odgovornost - ustvrdio je Žuvela.

Istovremeno, Žuvela je jasno demantirao i tvrdnje u gradskoj upravi što se tiče daljnje budućnosti tog područja temeljenog na Masterplanu. Naime, u Banovini su kazali Markiću kako su aktivnosti na finalizaciji masterplana u završnoj su fazi i uskoro će biti raspravljene na Gradskom vijeću.

- Niti je projekt kolodvora usklađen s masterplanom, niti je masterplan usklađen s ičim. Inače je njegova prezentacija izazvala takav antiklimaks u stručnim krugovima da taj masterplan više nitko ne doživljava kao ozbiljan dokument - jasan je Žuvela.


POSJETA: 571

Povezane vijesti