Razmišlja se o proširenju Sueskog kanala

Srijeda, 07.04.2021. | Vijesti
Uprava Sueskog kanala (SCA) razmatra proširenje južnog dijela plovnog puta koji je prošlog tjedna blokirao ogroman kontejnerski brod Ever Given, rekao je u utorak njezin čelnik Osama Rabie.


Brod Ever Given, dug 400 metara, zaglavio se 23. ožujka u južnom dijelu kanala zbog pješčane oluje i snažnih vjetrova koji su smanjili vidljivost. Promet je bio blokiran šest dana, što je prouzročilo velike poremećaje u globalnoj trgovini.

Ever Given je u međuvremenu preusmjeren u jezero koje razdvaja dva dijela kanala radi istrage.

Uprava ističe da će i dalje kroz kanal propuštati velike brodove, dodajući da namjerava poboljšati kapacitete za rješavanje problema koji bi se mogli pojaviti u budućnosti.

“Pokušat ćemo nabaviti još dva tegljača vučne snage veće od 200 tona, 250 ili 280, ovisi”, istaknuo je u razgovoru za Reuters šef uprave kanala Osama Rabie.

Razmatra se i nabava dizalice koja bi mogla iskrcati teret na visinama do 250 metara, rekao je Rabie.

Uprava razmatra i mogućnost proširenja južnog dijela kanala, na području na kojem se zaglavio Ever Given.

“Ako treba proširiti dio dug 250 metara, možda ćemo (na kraju) proširiti 400 metara”, kaže Rabie.

...

Sueski kanal je umjetno prokopan kanal dugačak 163 kilometra između Sredozemnog i Crvenog mora, koji razdvaja afrički od azijskog kontinenta te je najbliža pomorska veza između zapadne i istočne Zemljine hemisfere. Sueski kanal pušten je u promet 16. studenog 1869. godine. Da bi se omogućila veća protočnost kanala te plovidba u oba smjera nakon jednogodišnjih radova 6. kolovoza 2015. otvoren je dodatni kanal u dužini 72 km. (Na slici ispod).

Sve o burnoj povijesti Sueskog kanala i njegovom proširivanju 2014.-2015. godine možete pročitat u slijedećem zanimljivom ČLANKU časopisa Građevinar.IZVOR: N1/HINA; satelitske fotografije
POSJETA: 244