Kod Zagreba počinje gradnja Rimac kampusa po projektu 3LHD (VIDEO)

Ponedjeljak, 12.04.2021. | Zanimljivosti
Rimac Automobili pokazali kako će im izgledati Kampus. Imat će testnu stazu, smještajne kapacitete i muzej, a po kampusu će se slobodno kretati domaće životinje. Trebao bi biti gotov do 2023. godine


Proizvođač sportskih električnih automobila i pogonskih sustava za električne automobile Rimac predstavio je dizajn i projektne planove svog budućeg kampusa. Rimac Kampus bit će novo sjedište poduzeća, kapaciteta za 2500 zaposlenih na lokaciji koja zauzima 200.000 četvornih metara zemljišta u Svetoj Nedelji, samo 16 kilometara udaljenoj od Zagreba. Impresivan kampus dizajnirala je poznata hrvatska arhitektonska tvrtka 3LHD, a trebao bi biti završen do 2023. i potpuno neutralan za okoliš javlja tportal.

Cilj je stvoriti najbolje moguće radno okruženje za zaposlenike poduzeća, poručuju iz Rimac Automobila, te interakcija javnosti uključena u sve elemente kampusa. Novi kompleks s dvije odvojene zgrade za istraživanje i razvoj te za proizvodnju bit će smješten u prirodnom okruženju i sadržavati mnoge inovativne elemente, uključujući organsku proizvodnju hrane na licu mjesta, pogon za testiranje i proizvodnju baterija, liniju za proizvodnju hiperautomobila, sobe za nadzor i praćenje velike količine podataka, prostore za opuštanje zaposlenika, pa čak i domaće životinje, a tu su i testna staza, smještajni kapaciteti i muzej.

Rimac Automobili nastali su s vizijom stvaranja uzbudljivih električnih automobila i pogonskih sustava za električna vozila, a u samo deset godina prerasli su iz projekta u garaži u tvrtku koja zapošljava već 1000 ljudi. Danas tvrtka razvija i proizvodi vlastite automobile i tehnologiju, kao i sustave elektropogona za brojne svjetske proizvođače automobila. Poduzeće je danas jedno od istaknutih u usponu u automobilskoj industriji, koja je u tranziciji prema električnoj budućnosti.Sukladno svom statusu strateškog partnera velikim tvrtkama kao što su Hyundai, Kia i Porsche, Rimac sada želi okupiti sve svoje zaposlenike i funkcije na jednoj jedinstvenoj lokaciji. Upečatljiv kompleks koji je dizajnirao poznati hrvatski arhitektonski ured 3LHD utjelovit će sve vrijednosti kompanije. Novi će kompleks biti baza za istraživanje, razvoj i proizvodnju, a omogućit će tvrtki da izraste od proizvodnje prototipova i projekata u manjim serijama do velikoserijske proizvodnje električnih pogonskih sklopova visokih performansi i baterijskih sustava za brojne globalne automobilske kompanije.

Nova lokacija, utemeljena na ideji stvaranja najboljeg mogućeg radnog okruženja za zaposlenike iz cijelog svijeta, nalazi se samo nekoliko kilometara od trenutnog sjedišta Rimac Automobila na zemljištu od 200.000 kvadratnih metara dok će izgrađena površina doseći oko 100.000 kvadratnih metara. Očekuje se da će biti dovršena do 2023. godine. Izgled i dojam koji ostavlja novi kompleks rezultat su dugotrajnog promišljanja. Mate Rimac želio je da novo sjedište njegove tvrtke utjelovljuje ne samo karakter brenda, već i karakter zaposlenika. Prostori su dizajnirani kako bi bili prijateljski, otvoreni i topli, s dodanim elementima zabave. Istodobno, sukladno statusu tvrtke kao tehnološkog predvodnika, bit će moderni, osvijetljeni i nadahnuti prirodnim okruženjem. Za razliku od većine lokacije u automobilskoj industriji, u kojoj su postavljene visoke ograde i razina tajnosti, Rimac Kampus bit će otvoren za javnost, a interakcija između posjetitelja, gostiju, znatiželjnika i zaposlenika bit će poželjna i dobrodošla.Govoreći o uzbudljivim planovima, izvršni direktor i osnivač kompanije Mate Rimac je rekao:

"Prije samo 10 godina Rimac Automobili bili su jedan čovjek u garaži. Od tada smo narasli na oko 1000 zaposlenika, ušli u strateška partnerstva s Porscheom, Hyundai Motor Grupom i drugim značajnim partnerima te surađujemo s najvećim imenima automobilske industrije. Ali ono čemu smo ostali posvećeni razvoj je našeg poslovanja u Hrvatskoj; ponosni smo što smo ostali ovdje i što će ova nova lokacija postati naš dugoročni dom."

"S brzim rastom dolazili su problemi s prostorom koje smo "krpali" mnogobrojnim improvizacijama pa smo tako završili u preko 10 zgrada u šest gradova u Hrvatskoj. Radno okruženje i suradnja između timova su nam od iznimne važnosti, stoga smo odlučili napraviti veliki korak i izgraditi naš dugoročni dom – Rimac Kampus. Želja nam je stvoriti prostor koji najbolje odražava naš brend i naše ambicije u suradnji s vodećim svjetskim arhitektima kako bismo izgradili kampus koji se uklapa u prirodne ljepote Hrvatske, a istovremeno objedinjuje svaki aspekt Rimac Automobila. Glavni prioritet projekta je stvoriti najbolje moguće radno okruženje za naše zaposlenike te omogućiti posjetiteljima i široj javnosti da uživaju u prostoru i druže se sa zaposlenicima Rimac Automobila. Kampus će sadržavati i poneke neočekivane elemente, poput skloništa za životinje, frizera, veterinarske ambulante i uzgoja vlastite hrane, ali mi nismo nikad bili konvencionalni, pa i kampus reflektira naš pristup, drugačiji od većine. Kampus je naša odskočna daska za planirani rast u sljedećem desetljeću i nakon toga, jer nas ojačava kao proizvođača hiperautomobila i Tier 1 dobavljača komponenti elektropogona i sustava vozila za velike proizvođače automobila."3LHD već su dizajnirali niz značajnih hrvatskih i međunarodnih projekata, među kojima su Grand Park Hotel i Hotel Lone u Rovinju i Hotel LN Garden u kineskom gradu Guangzhou. Koristeći svoje bogato iskustvo u stvaranju spektakularnih zgrada i kompleksa, često integrirajući prostore s prirodom, arhitekti su inspiraciju za oblikovanje kampusa crpili iz više izvora, uključujući oblik i kretanje Rimčevog hiperautomobila - C_Two, kao i samu brzinu.

Tako se dizajn glavne zgrade fokusira na to kako će četiri ključne skupine ulaziti i kretati se po lokaciji. Primjerice, zaposlenici će prirodno težiti tome da što brže dođu do svojih radnih mjesta dok će na drugom kraju posjetitelji vjerojatno željeti što dulje upijati doživljaj i zadržavati se u impresivnim zajedničkim unutarnjim i vanjskim prostorima.

Naravno, u skladu s fokusom brenda na upečatljiv dizajn, inovacije i održivost, novi će kompleks sadržavati puno pametnih i jedinstvenih značajki. Među njima su "urbana močvara" i livade, plus vrt na krovu restorana. Dodatni element kompleksa bit će i smještajni kapaciteti. Umjesto klasičnog hotela za smještaj posjetitelja i novih zaposlenika, predviđen je niz pojedinačnih "kapsula" koje će se stopiti sa šumskim okruženjem.

S obzirom na predanost i strast branda prema automobilskim projektima, lokacija će imati mnoge sadržaje koji će posjetiteljima omogućiti da urone u potpuno iskustvo uzbudljivih Rimac Automobila. Između ostaloga, kupci će moći u posebnoj konfiguracijskoj sobi pregledati i izabrati specifikaciju svog Rimac Automobila, a bit će tu i muzej i bar. U sklopu obilaska lokacije, posjetitelji će imati priliku za obilazak proizvodnje. S obzirom na opseg rada Rimca za druge automobilske kompanije, predviđeno je i nekoliko soba za projekte kupaca koji će biti dostupni samo zaposlenicima koji rade na određenom projektu.Jedna od ključnih vrijednosti Rimca su dobrobit i edukacija zaposlenika, poručuju iz te kompanije. Zbog toga su planirani igraonica, teretana i sportski centar, restoran, pa čak i vrtić, uz koji je i livada s domaćim životinjama. U skladu s orijentacijom na održivost, predviđena je proizvodnja organske hrane na licu mjesta, kao i obilje zelenila za uživanje i zaposlenika i posjetitelja. Udovoljavajući želji tvrtke za višenamjenskim i prilagodljivim prostorima, na lokaciji će se nalaziti i gledalište, konferencijska dvorana i prostorije za edukaciju.

S obzirom na brz rast kompanije, lokacija je projektirana tako da se s vremenom može proširiti, a da se i dalje stapa sa svojim prirodnim okruženjem.

Dugoročno gledano, nova će lokacija primiti preko 2500 zaposlenika, što premašuje sadašnji broj zaposlenih za više od 100 posto. Stoga je lokacija podijeljena na dva područja. Prva je zgrada sjedišta kompanije, u kojoj će se nalaziti glavne funkcije, upravljanje te istraživanje i razvoj, kao i uredi Greypa, tvrtke za proizvodnju električnih bicikala, koju je također osnovao Mate Rimac.Tu će zgradu s proizvodnim pogonom povezivati veliki ostakljeni restoran suptilno ugrađen u krajolik te s pogledom na obje strane kampusa. Na jednom kraju bit će maloprodajni prostor i vrtić. S druge strane će biti recepcija i muzej. Nasuprot njima bit će proizvodna i testna postrojenja, koja obuhvaćaju dizajn i izradu prototipova. Straga će se nalaziti ulaz u srce lokacije, proizvodni pogon sa strojnom obradom, proizvodnjom kompozita, lakirnicom, proizvodnjom baterija i dijelova elektropogona, sklapanjem vozila i laboratorijem za kontrolu kvalitete.

Veličina i ambicije novog kampusa su ogromne, što ga čini jednom od najvećih građevina ove vrste u Europi, ne samo u automobilskoj industriji. Predviđena financijska ulaganja u projekt premašuju 200 milijuna eura. Početak izgradnje na novoj lokaciji očekuje se do kraja godine, a završetak je planiran 2023. godine, poručuju iz Rimac Automobila.

POGLEDAJTE VIDEO PROJEKTA NOVOG KAMPUSA