Zaprimljeno 3.158 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, obrađeno 1.170

Ponedjeljak, 26.04.2021. | Vijesti
Podsjetimo kako se na natječaj APN-a mogu prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću.


Zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita u šestom po redu krugu prijava započelo je 29. ožujka. Zahtjevi se razmatraju prema vremenu zaprimanja u APN-u, a odobravat će se do utroška planiranih sredstava koja ove godine iznose 50 milijuna kuna.

Do 22. travnja 2021. godine u APN-u je zaprimljeno 3.158 zahtjeva od čega je obrađeno njih 1.170. Odobreno je 1.123 zahtjeva, za 40 je zatražena nadopuna dokumentacije, pet zahtjeva je odbijeno a dvoje ih je odustalo od zahtjeva.

Na uzorku od 800 obrađenih zahtjeva prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 79.000 eura, a prosječan rok otplate 21 godina.

EKS (efektivna kamatna stopa) iznosi prosječno godišnje 2,14 %, a NKS (nominalna kamatna stopa) 2,07%.

Prosječna životna dob korisnika kredita je 31 godina, a iznos mjesečnog anutiteta koji otplaćuju 420 eura odnosno 3.180 kuna, a od toga je mjesečna subvencija 135 eura odnosno 1.030 kuna.

Podsjetimo kako se na natječaj APN-a mogu prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Cijena može biti veća, ali se u tom slučaju njezina razlika neće subvencionirati. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Popis svih općina i gradova s postotcima subvencioniranja sukladno indeksu razvijenosti

Zahtjev za subvencioniranje kredita se zajedno sa zahtjevom za stambeni kredit podnosi odabranoj kreditnoj instituciji koja zatim taj zahtjev prosljeđuje APN-u. U ovom krugu zahtjeve je moguće predati u jednu od 14 banaka. Efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 2,09 do 3,50 posto.

Popis banaka s kojima je APN sklopila ugovor o davanju subvencioniranih kredita

Od početka realizacije ove mjere stambenog zbrinjavanja odobreno je ili u realizaciji ukupno 17.510 subvencioniranih stambenih kredita a iz državnog je proračuna za ovu mjeru dosad isplaćeno oko 430 milijuna kuna.

„Obzirom na veliki interes mladih za ovu mjeru, krajem 2020. godine promijenili smo zakon kako bismo provedbu iste omogućili sve do 2023. godine. Za svaku od tih godina u proračunu smo osigurali po 50 milijuna kuna, tako da za one koji nisu imali priliku ili mogućnost već u ovom pozivu riješiti svoje stambeno pitanje, isto mogu planirati u naredne dvije godine u kojima će Vlada nastaviti podržavati mlade obitelji kroz subvencioniranje stambenih kredita“, poručuje ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Sve informacije o načinu prijave te potrebnim dokumentima mogu se pročitati na internetskim stranicama:

Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine
Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama
Informativni letak


IZVOR: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine
POSJETA: 212

Povezane vijesti