Studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u sklopu terenske nastave posjetili Pelješki most

Utorak, 27.04.2021. | Gradilište
Pogledajte galeriju fotografija i pročitajte ukratko o fakultetskoj posjeti najvećem hrvatskom gradilištu.


U sklopu predviđenih aktivnosti projekta PRAG - PRvi korAk u karijeri - poslovi budućnosti u Graditeljstvu (UP.03.1.1.04), organizirana je terenska nastava iz kolegija Metalne konstrukcije II i Betonske konstrukcije II na Diplomskom sveučilišnom studiju Građevinarstva.

Studenti su, uz poštovanje svih važećih epidemioloških mjera, doputovali u autobusu na gradilište u Komarni gdje im je uz stručno vodstvo predstavnika investitora, nadzora i izvođača predočena trenutna faza izgradnje mosta kao i implementirane tehnologije gradnje. Studenti su imali priliku izbliza svjedočiti dinamičnom gradilištu i nesvakidašnjim tehnološkim iskoracima u mostogradnji. Između ostalog, posjetili su najveći stup u izgradnji.

U sklopu nastave je sudjelovalo je 19 studenata i 6 nastavnika, a transfer do gradilišta je osiguran autobusom i s dva osobna automobila kako bi se osigurale epidemiološke mjere.

Prema podacima Hrvatskih cesta, na gradilištu Pelješkog mosta dosad je montirano 79 segmenata čelične rasponske konstrukcije čija je ukupna dužina 1246,4 metra.

Ukupna dužina tih 79 segmenata iznosi 52 posto dužine mosta. Ti segmenti montirani su na oba upornjaka i svih 12 stupova mosta, ali još nisu svi povezani.

Što se tiče ukupne dužine mosta koji je spojen s kopna i s pelješke strane, u HC-u kažu da je, gledajući od obale u kontinuitetu, do sada s kopnene strane spojeno 320 metara mosta, a s pelješke 212 metara.

Da bi most spojio kopno i Pelješac, montirat će se i zavariti ukupno 165 segmenata čelične nosive konstrukcije.

Studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u sklopu terenske nastave posjetili Pelješki most Studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u sklopu terenske nastave posjetili Pelješki most Studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u sklopu terenske nastave posjetili Pelješki most Studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u sklopu terenske nastave posjetili Pelješki most Studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u sklopu terenske nastave posjetili Pelješki most


IZVOR: Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije
POSJETA: 321

Povezane vijesti