Projekt JEDAN BRAČ - pravi infrastrukturni koridor prema Povljima i istočnom dijelu Brača (VIDEO)

Ponedjeljak, 03.05.2021. | Gradilište
Pogledajte atraktivne kadrove s terena buduće prometnice Pučišća - Povlja uz razgovor s s inženjerom Hrvojem Balićem iz ŽUC-a Split, ujedno i voditeljem projekta.


Vrtoglavih 60.797.696,35 HRK, od čega 51.678.041,90 HRK sufinanciranih europskim sredstvima iz Kohezijskog fonda, predstavljaju ukupnu vrijednost projekta "Izgradnje ceste Pučišća - Povlja, dionice Pučišća - uvala Luka" na otoku Braču.Radi se o najvećem EU projektu Županijske uprave za ceste Split koji se provodi pod već poznatim sloganom Jedan Brač. Izgradnja ove dionice tek je prva faza sveobuhvatnog projekta "Rekonstrukcije i izgradnje ceste Supetar - Pučišća - Povlja - Sumartin", a za čije se preostale dvije faze planiraju potraživati dodatna EU sredstva.Prva dionica ceste do uvale Luke duga je gotovo 5 kilometara i probijena je u potpunosti. Unatoč vrlo zahtjevnom otočkom terenu, radovi napreduju planiranom dinamikom. Dalmatinski portal razgovarao je s inženjerom Hrvojem Balićem iz ŽUC-a Split, ujedno i voditeljem projekta.

- Voditi ovako veliki projekt izgradnje ceste, na koju Bračani čekaju više od 50 godina, meni kao mladom inženjeru iznimna je čast. Reakcije i ogroman interes Bračana za ovu cestu ugodno su me iznenadile. Nikada nisam čuo više pozitivnih komentara na izgradnju neke ceste nego ovdje na Braču. Od mladih ljudi u dvadesetima pa do vitalnih osamdesetogodišnjaka koji rade u svojim maslinicima - ističe Balić i dodaje:

- Rok za završetak radova je u travnju sljedeće godine, ali već za dva mjeseca mogli bismo se voziti prvim metrima asfalta. Iako se cesta gradi od Pučišća prema Povljima, za nju su zainteresirani svi Bračani, od Milne i Sutivana, pa do Selaca i Sumartina. Smatram da će ovaj projekt zajedno s budućim dionicama zaista opravdati naziv Jedan Brač - zaključuje Balić.Zadovoljstvo napretkom radova ne krije ni Marino Kaštelan, načelnik općine Pučišća, ujedno i jedan od najzaslužnijih za realizaciju ovog projekta.- Na gradilištu su završeni svi potporni zidovi, 80% trase je već na niveleti posteljice, a započelo se i s montažom zaštite pokosa. Paralelno se postavljaju instalacije srednjeg i niskog napona, javne rasvjete i sustava distributivne telekomunikacijske kanalizacije. - ističe Kaštelan i dodaje: - Često znam kazati da ovo nije samo prometnica, ovo je pravi infrastrukturni koridor prema Povljima i istočnom dijelu Brača koji otvara razvojne potencijale na području približne površine 30 km2. Usporedbe radi, to je površina Supetra sa svim njegovim naseljima. To područje je do sada bilo većim dijelom nedostupno, što ga je, s jedne strane sačuvalo od divlje izgradnje, ali s druge strane je usporilo zdravi, kontrolirani razvoj općina Pučišća i Selca. Zbog toga se veselimo da Županijska uprava za ceste uz potporu Županije, Ministarstva prometa i EU fondova već intenzivno radi na pripremi dokumentacije i dozvola za drugu dionicu - poručio je Kaštelan.IZVOR: Dalmatinski portal/ŽUC SPLIT; foto/video: ŽUC SPLIT
POSJETA: 403