Temeljita obnova Botaničkog vrta na Marjanu za njegovu 70. godišnjicu

Četvrtak, 13.05.2021. | Vijesti
Podsjetimo kako je revitalizacija Botaničkog vrta dio projekta „Marjan 2020 – brdo prošlosti oaza budućnosti“ ukupne vrijednosti 26.614.389,24 kn, od čega je 15.802.004,03 kn bespovratnih sredstava EU fondova.


Povodom 70. rođendana Botaničkog vrta na Marjanu koji se obilježava u svibnju, a u kojem se od prosinca prošle godine obavljaju radovi na revitalizaciji, danas se redovitoj tjednoj gradilišnoj koordinaciji izvođača - tvrtke Teh-gradnja d.o.o., stručnog nadzora – Meritum inženjering d.o.o., Konzervatorskog ureda u Splitu, upravitelja Botaničkog vrta - Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan pridružio gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa suradnicima, djelatnicima gradske Službe za međunarodne i EU projekte i lokalnim koordinatorom Civilne zaštite za suzbijanje opasnosti od potkornjaka Nenadom Ružićem.Ukupna vrijednost radova iznosi 11,5 milijuna kuna, a do kraja godine Split će dobiti cjelovito obnovljen gradski Botanički vrt, jedinstvenu mediteransku oazu s autohtonim i kultiviranim ukrasnim, ljekovitim, aromatskim, endemičnim i začinskim biljem.Sama revitalizacija Botaničkog vrta obuhvaća sanaciju i obnovu postojećih građevina i staklenika, sanaciju i obnovu šetnica, preuređenje poljske kućice, izgradnju sjenica i uređenje pripadajućeg krajobraza, izvedbu „botaničkih skala“ te nabavku i sadnju biljaka.Jedan dio suhozida već je presložen, a kako se radi o umijeću upisanom u UNESCO-vu listu nematerijalne baštine čovječanstva, provode je meštri od kojih najstariji ima čak 81 godinu.- Uz iznimnu pažnju svih uključenih u revitalizaciju Botaničkog vrta na Marjanu, nema sumnje kako će Split uskoro dobiti reprezentativno mjesto za cijelu obitelj, djecu, školarce, studente biologije, ali i sve generacije. Bit će ovo ponovno mjesto za edukaciju, ali i za opuštanje i odmor, onakvo kako pamte građani odrasli tijekom 1970-ih i 1980-ih godina, prije zapuštanja našeg Botaničkog vrta – naglasio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara prilikom posjeta.

Temeljita obnova za 70. godišnjicu Botaničkog vrta Temeljita obnova za 70. godišnjicu Botaničkog vrta Temeljita obnova za 70. godišnjicu Botaničkog vrta Temeljita obnova za 70. godišnjicu Botaničkog vrta Temeljita obnova za 70. godišnjicu Botaničkog vrta Temeljita obnova za 70. godišnjicu Botaničkog vrta Temeljita obnova za 70. godišnjicu Botaničkog vrta


IZVOR: Grad Split
POSJETA: 120

Povezane vijesti