Priopćenje za javnost DAS-a u pogledu interakcije s Državnim inspektoratom na temu „Westgate tornja B"

Četvrtak, 27.05.2021. | Gradilište
Radi o objektu koji ima veliku pažnju javnosti te specifičan put svoje realizacije, koji je bio u direktnom sukobu s prostornom planskom dokumentacijom i zacrtanim planom prostornog razvoja grada Splita, poručuju arhitekti


Iz Društva arhitekata Splita poručuju kako su još u 8. mjesecu 2020. godine izrazili i javnu i formalnu zabrinutost zbog "novog", naknadnog volumena na "Westgate tornju B", koji je vizualno značajno odstupao od onog što je bilo vidljivo u projektnoj dokumentaciji koja je sastavni dio akta za gradnju.

- Zbog zadane problematike smo u DAS-u imali više koordinacijskih sastanaka, uvida u spis, pregledavanja nacrta i vizualne usporedbe te po nikakvom stručnom tumačenju nismo vidjeli zadanu intervenciju kao nešto što može ići bez izmjene građevinske dozvole, a isto tako, u važećem GUP-u Splita nismo vidjeli prostor da se ta izmjena odobri. Zbog toga smo predmetni zahvat prijavili državnom inspektoratu - stoji u priopćenju kojeg potpisuje Daša Gazde, predsjednica DAS-a.

Kad se situacija zahuktala iz centrale državnog inspektorata je došlo oskudno javno priopćenje za predmetnu građevinsku novotvorinu, koje citiraju: "Kako dosadašnjim obavljenim očevidom nisu utvrđene nepravilnosti, u ovom trenutku nema elemenata za pokretanje upravnog inspekcijskog postupka".

- Valja naglasiti da je to priopćenje išlo samo kao javno, a mi kao prijavitelj nismo od građevinskog inspektora dobili pisanu obavijest, što je po Zakonu o Državnom inspektoratu te sukcesivno Zakonu o građevinskoj inspekciji bio dužan napraviti, s obzirom na to da smo poznati prijavitelji. Kako smo, kao i mnogi arhitekti diljem RH, kroz svoju profesionalnu karijeru i kroz djelovanje u Društvu arhitekata Splita nemali broj puta vidjeli da se greške, namjerne ili slučajne, često potkradu institucijama koje donose odluku i kako u okviru Zakona o prostornom uređenju, Zakona o gradnji te unutar pravne i stručne definicije lokacijskih uvjeta nismo vidjeli argumente za opravdanost deklarativnog stava državnog inspektorata oko ovog predmeta, zatražili smo uvid u zapisnik na temelju kojeg "nema elemenata za pokretanje postupka" - poručuje DAS.

Prijem u splitsku podružnicu državnog inspektorata su dobili 11. kolovoza 2020., gdje ih je, kažu, ljubazno primila jedna od inspektorica, objasnila da je kolegica koja je to obrađivala van ureda i uputila da pošalju pismeni upit. Isti dan su to i napravili. Nakon toga su, tvrde, u dva navrata kontaktirali navedeni ured telefonski (1. i 15. rujna 2020.), kako bi saznali rezultate izvida, ali ih nisu dobili.

- S navedenom kronologijom 21. listopada 2020. poslana je još jedna e-mail prijava na građevinska.inspekcija@dirh.hr. S obzirom na to da do 15. siječnja 2021. nismo zaprimili nikakav odgovor, na taj datum je poslana požurnica s dostavnicom u središnjicu državnog inspektorata u Zagreb. Do današnjeg dana, 26. svibnja 2021., nismo dobili nikakav odgovor. S obzirom na navedeno, dužnost nam je kao udruzi koja promiče arhitektonsku struku, zagovara poštivanje i provedbu hrvatskih zakona te s posebnim fokusom gleda na splitski prostor, javno iskazati zabrinutost (ne)djelovanjem institucije koja je zadnja crta obrane od devastacije prostora i glavni akter u provođenju reda u istome. Vrlo smo neugodno iznenađeni inertnošću i nezainteresiranošću, posebno u kontekstu činjenice da je direktno uključena najveća arhitektonska strukovna udruga u Splitu i da se radi o objektu koji ima veliku pažnju javnosti te specifičan put svoje realizacije, koji je bio u direktnom sukobu s prostornom planskom dokumentacijom i zacrtanim planom prostornog razvoja grada Splita - zaključuje Gazde.

Cijeli dopis nalazi se na LINKUprodaja stanova pik smrtovnice avaz blumen horoskop kalkulator online knjige cvijece vicevi


IZVOR: Dalmatinski portal/Društvo arhitekata Splita, foto: Josip Ostojić - NadzorPLUS
POSJETA: 370

Povezane vijesti