Predstavljanje projekta: Ima li grada istočno od raja?

Četvrtak, 24.06.2021. | Vijesti
Prijedlog smjera prostornog razvoja šireg urbanog područja grada Splita Autora: Ante Kuzmanić, dia; Ivan Jurić, dia; Jere Kuzmanić, dia


Društvo arhitekata Splita, Arhitektonski ured abAK i Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije pozivaju javnost na predstavljanje planerskog projekta:

IMA LI GRADA ISTOČNO OD RAJA?

Prijedlog smjera prostornog razvoja šireg urbanog područja grada Splita.

Predstavljanje je organizirano u prostorijama Društva arhitekata Splita, Starčevićeva 24 u 20 sati.


RIJEČ ORGANIZATORA:

Gdje ćemo ovaj grad i njegovo metropolitansko područje zateći 2040. godine i možemo li usmjeriti tu viziju optimizmom, racionalnim i zajedničkim naporom te iznad svega interdisciplinarnim i strukturiranim dijalogom među svima koji odlučuju o prostoru?

Velika većina urbanističkih misli o Splitu fokusira se na prostor poluotoka i pokušava dokučiti načine da se riješe nagomilani problemi uz pomoć jednog većeg ili manjeg prostornog zahvata. Naš pristup polazi od dvije pretpostavke: Split treba sagledavati kao cjelinu, i štoviše, kao dio mnogo veće cjeline od njegove administrativno određene geografije. Osim toga splitski razvoj treba sagledati kroz sva mjerila istovremeno, te tražiti rješenja na strukturalnoj razini koja bi posljedično usmjerila razmišljanje na kojim lokacijama i koji specifični projekti bi bili potrebni da raspetljaju nastali gordijski čvor.

Takav integralni pristup koji polazi od najšireg mjerila, možda neočekivano, ili možda upravo očito, usmjerio nas je na istočne predjele grada. Tako je nastao prijedlog koji smo nazvali Ima li grada istočno od raja? koji predstavljamo kao skup karata, tekstova i dijagrama koji su misao o cjelini Splita kao dijela najvećeg metropolitanskog područja na istočnom Jadranu, regionalnog središta za područje srednjodalmatinskih otoka, priobalja između Marine i Makarske, Dalmatinske Zagore i dijela Republike Bosne i Hercegovine koji gravitira Dalmaciji.

Kao ključne riječi spomenuti ćemo: luku Orišac, novi prometni i željeznički sustav na razini grada, dvije nove gradske avenije, gradski podcentar Split 4 te novo promišljanje zelene infrastrukture Splita..

VIDEO LINKprodaja stanova pik smrtovnice avaz blumen horoskop kalkulator online knjige cvijece vicevi


IZVOR: Društvo arhitekata Splita
POSJETA: 483