Zadarski milenijski projekt: započela obnova gradske rive

Četvrtak, 29.07.2021. | Vijesti
Jutros je započeo projekt dugoočekivane i nužno potrebne obnove svjetski poznate i mnogo puta opjevane Zadarske rive. Radovi će se odvijati u tri faze, a vrijednost projekta je 75 milijuna kuna.


U Domu Zadarske županije održana je početna konferencija projekta obnove zadarske rive, punog naziva “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok”.

"S današnjim danom gradilište je otvoreno", rekao je ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić, makar će veći radovi ipak krenuti nakon turističke sezone.
- "Moram zahvaliti našem gostu, državnom tajniku Josipu Bilaveru, inicijatoru ove lijepe priče koja za nas Zadrane puno znači, ne toliko materijalno koliko emotivno. Nastojat ćemo sa svim sudionicima radove provesti što blaže, kako bismo što manje ometali turiste i građane koji žive na Poluotoku. Bit će to tehnički zahtjevno, s obzirom na skučen prostor, ali nadam se da će svi građani i turisti imati puno razumijevanja za radove jer ovo je milenijski projekt za nas Zadrane", rekao je Škifić“Riva će zasjati novim sjajem”, rekao je pak zadarski gradonačelnik Branko Dukić.
- "Pored obnovljene šetnice na rivi, ne zaboravimo kako ćemo uređenjem Liburnske obale dobiti vrhunsku lučku infrastrukturu. Nakon nevere koja se dogodila 2018. godine, najavili smo rekonstrukciju i u dogovoru s resornim ministarstvom krenuli u pripreme. Imali smo gotove projekte, troškovnike, dozvole, ali postupci koji slijede do samog početka radova imaju svoj slijed i trajanje. Ipak, imamo znanje i iskustvo u pripremi EU projekta više nego ijedan grad u Hrvatskoj, a imamo i vrhunsku suradnju s Vladom čija se učinkovitost i sposobnost pokazuje i u ovom projektu. Za kraj, dvije rečenice koje ponavljam zadnjih godina - budimo strpljivi i tolerantni prema radovima koji slijede. Čitav je grad veliko gradilište: aglomeracija, Tuđmanova, uskoro križanje na zaobilaznici i sad obalni pojas oko Poluotoka. Završit će i ti radovi, a riva će nam opet zablistati", poručio je gradonačelnik Dukić.Projekt obnove zadarske rive se sastoji od tri faze: rekonstrukcije Obale kralja Petra Krešimira IV. i sanacije gata, dogradnje gata u dužini od 15 metara i rekonstrukcije zaobalnog dijela Liburnske obale.

Ukupna vrijednost projekta je 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna.

Po provedenom postupku javne nabave, odabrana je ponuda Zajednice ponuditelja Adriaing d.o.o. sa sjedištem u Kopru, Republika Slovenija i Adriaing d.o.o. Buje, u iznosu od 47.798.253,94 kuna bez PDV-a te s rokom dovršetka radova od 27 mjeseci. Zbog potreba gradilišta, koje je otvoreno uz zgradu Sveučilišta u Zadru, prometna regulacija u dijelu ulica Mihovila Pavlinovića, Ruđera Boškovića i Ante Kuzmanića bit će na snazi do 1. studenog ove godine.

Na konferenciji su bili još državni tajnik za more i EU fondove u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar i župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, te ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.

Riva bi trebala biti dovršena do kraja 2023. godine.

Više informacija o projektu možete pronaći na službenoj web stranici: zadarska-riva.hr


IZVOR: ezadar.net.hr i Grad Zadar, foto: Lučka uprava Zadar
POSJETA: 124

Povezane vijesti