Preminuo slavni hrvatski arhitekt Ante Svarčić - legenda splitskog urbanizma

Subota, 11.09.2021. | Vijesti
U 83. godini preminuo je veliki hrvatski arhitekt Ante Svarčić, projektant Ulice Ruđera Boškovića, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika i Robne kuće Prima 3
Foto: Nikša Smoje

Ante Svarčić rođen je u Splitu 1938. godine. Nakon završene gimnazije upisao je Arhitektonski fakultet na kojem diplomira 1963. godine. Od završetka studija radio je kao odgovorni projektant u projektnim biroima Urbanističkom zavodu kotara, arhitektonskom birou Tehnogradnje i Projektnoj grupi Split 3.

Pored rada na projektiranju, član je više stručnih žirija na javnim, gradskim i međunarodnim natječajima. Od 1995. godine radi i u vlastitom arhitektonskom inženjeringu MASS d.o.o. Split.Svoja najznačajnija arhitektonsko urbanistička rješenja arhitekt Svarčić dao je svom rodnom gradu, a njegova originalna arhitektonska rješenja i promišljanja stvorila su prepoznatljivu sliku grada.

Njegovo ime veže se za slijedeće projekte: Gradski centar „Split 3“ – Ulica Ruđera Boškovića, Robna kuća Prima 3, Plažni objekt Duilovo, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Nathodnik – most preko ulice Matice Hrvatske, a i za niz drugih projekata na prostoru Hrvatske i šire.Objekt Robne kuće „Prima 3“ izrađen je u stilu postmoderne i kad je dovršen 1981. godine označio je početak postmoderne u Splitu. Projekt ulice Ruđera Boškovića ispunio je sva očekivanja o dvoru s mediteranskim elementima kao mjestu socijalizacije na otvorenom, te uz Kovačićevu Ljubićevu ulicu i Radićevu Papandopulovu ulicu ulazi u arhitektonsku antologiju.

Dobitnik je niza priznanja i nagrada, u kojoj je naravno i ona, počasnog građanina „Gradskog kotara Split 3“.prodaja stanova pik smrtovnice avaz blumen horoskop kalkulator online knjige cvijece vicevi


IZVOR: Dalmatinski portal, foto: Nikša Smoje, Josip Ostojić
POSJETA: 346

Povezane vijesti