Žnjan više neće biti isti

Ponedjeljak, 23.10.2017. | Vijesti
Čekajući bagere ugostitelji sami počeli s uklanjanjem ilegalnih objekata, Opara iznio nove detalje, građani dobili priliku reći što žele na tom mjestu
Dok bageri čekaju u niskom startu, žnjanski ugostitelji sami su započeli s razmontiranjem objekata, uklanjanjem štekata, opreme, ležaljki...

Radnici interijer i eksterijer ubacuju u kamione i odvoze, rastavlja se oprema, slovo po slovo, skidaju se imena kafića, a do nedavno krcata plaža, danas je sablasno prazna.

Ugostiteljima je bila ponuđena mogućnost da uklone nelegalne objekte sami, u vlastitom trošku ili će to odraditi bageri resornog ministarstva i naplatiti im troškove, a "ravnanje" Žnjana je, kako neslužbeno doznajemo, najavljeno za sutra.Unatoč njihovim nedavnim naporima i peticijom kojom su se usprotivili "stihijskom rušenju Žnjana" u želji da taj plato ostane netaknut do donošenja novog plana, jasno je kako ništa neće spriječiti Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja da konačno postupi po vlastitim rješenjima, njih 30-ak, i ukloni nelegalno proširene kafiće.

Podsjetimo, koncesijska odobrenja vlasnicima kafića, izdana od strane Grada, istekla su sa zadnjim danom prošle godine.

U povodu uklanjanja objekata na području žnjanskog platoa gradonačelnik Andro Krstulović Opara je danas izjavio da su odluku o uklanjanju samostalno donijeli ugostitelji temeljem rješenja o uklanjanju nelegalnih objekata, koje su dobili od Ministarstva prostornog uređenja, odnosno njihove inspekcije.

- Sve što će se događati na žnjanskom platou bit će sukladno zakonu i redu. Ako se redom nalaže da tamošnje nelegalne građevine moraju biti uklonjene to se i događa. Ne bježim od odgovornosti koju imam, ali, podsjećam da je rješenje o uklanjanju izdato puno prije nego sam postao kandidat za gradonačelnika- rekao je te podsjetio kako rješenje nije izdala Gradska uprava niti Županija nego Građevinska inspekcija te istaknuo da on kao legalist ne može ništa drugo nego to podržati.- Što se tiče toga što će biti kasnije, danas će se objaviti anketni upitnik, namijenjen građanima, kojima se daje prigoda da sami počnu uređivati žnjanski plato. Anketnim upitnikom bi se trebala prikupiti mišljenja građana i to će, zajedno sa studijom Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, poslužiti kao podloga, prvo za privremeno, a potom i konačno rješenje cijelog platoa - od područja Zente do Duilova, odnosno za donošenje novog prostorno-planskog uređenja tog, za Split, prevažnog prostora - najavio je gradonačelnik, a u spomenutoj anketi možete sudjelovati ovdje.

Sukladno hodogramu radne skupine Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva, Županije Splitsko-dalmatinske i Grada Splita, a zbog činjenice da zbog procedure i natječaja nije moguće donijeti plansku dokumentaciju u nekoliko mjeseci, 2018. godine će biti uspostavljen privremeni režim.

Sukladno njemu i zakonskim odredbama bit će postavljeni točno utvrđeni moduli, odnosno tipizirani prostori, površine 12 kvadratnih metara, a bit će ih postavljeno onoliko koliko temeljem plana upravljanja žnjanskim platoom i natječajem koncesionarima bude postavljeno za sljedeću godinu.

Konačno rješenje, na osnovu plana kojeg će donijeti Gradsko vijeće se može očekivati u svibnju 2019. godine, najavio je Opara pojašnjavajući kako je to vrijeme potrebno kako bi se ispunile sve obaveze za donošenje planske dokumentacije, bez koje se ne može uređivati taj obalni pojas.

Što se tiče odgovornosti za stanje na žnjanskom platou - postavljanje i uklanjanje objekata - gradonačelnik Krstulović Opara ističe kako je više nego jasno da su objekti na platou postavljeni temeljem odobrenja za 2016. godinu te da on odgovara za zakonito postupanje. Prethodne vlasti nisu izdavale nikakva odobrenja za 2017. godinu. Nadležno ministarstvo i Građevinska inspekcija su u svojim nalazima zaključili da je riječ o nelegalnim objektima, koji trebaju biti uklonjeni. To znači da se ovih dana u prostor dovode red i zakonitost.

Novo, privremeno, stanje će se uspostaviti do sljedećeg ljeta. To rješenje će biti sukladno planu upravljanja, koje će izdati Vijeće za koncesijska odobrenja. Gradonačelnik ne odlučuje o tome hoće li to rješenje biti istovjetno današnjem, odnosno hoće li se objekti nalaziti na istom mjestu, već će se o tome, kao i broju objekata, odlučivati na osnovu natječaja i plana gospodarenja žnjanskim platoom, kojeg će donijeti Vijeće za koncesijska odobrenja, koje je osnovalo Gradsko vijeće.Temeljem zakona će biti moguće koristiti module koji će uskoro biti predstavljeni javnosti, za koje će se svi moći natjecati i koristiti ih kao plažne objekte, bilo kojeg tipa - kao mjesto za iznajmljivanje rekvizita, brodica, prodaju sladoleda. Kako je zakonom i predviđeno. Žnjanska plaža treba biti poput plaža u Nici, ili kao što je Copacabana…, jer površinom, značajem i karakterom to može biti.

Gradonačelnik otklanja insinuacije o tome da su mu se ugledni investitori obratili pismom, tražeći razgovor, u vezi gradnje marine na Žnjanu, odričući da je u Gradsku upravu stiglo ikakvo pismo takvog karaktera, niti da je zatražen ikakav takav sastanak u vezi sa Žnjanom.


IZVOR: www.slobodnadalmacija.hr
POSJETA: 896

Povezane vijesti